Nu är perioden med strikt LCHF över! Efter att ha blivit vägd, mät och stucken i för de sista blodproverna igår förmiddag var första delen i denna LCHF-studie över. Detta innebär att jag nu kan äta som vanligt och det känns både konstigt och ovant men också så himla skönt! Det första jag åt var frukost med yoghurt, hemmagjord müsli, banan och blåbär, smörgås med leverpastej, gurka och krasse, färska jordgubbar och drack ett glas med färskpressad apelsinjuice. Alla ni som känner mig väl vet att jag älskar frukost så det var en fröjd att få njuta av en riktigt god frukost igen! :)

 

Studien är inte klar än utan del två kommer genomföras i höst. Då ska jag äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna men mer om vad det innebär tar vi då. Nu väntar en wash out-period i ca 14 veckor där jag ska leva som vanligt. Denna period består mestadels av det stundande sommarlovet där jag bara ska vara ledig och bl a tågluffa i Europa tillsammans med Camilla.

 

Men jag tänkte att jag avslutar denna LCHF-period med en sammanfattning...

 

Positivt med kosten

Magen: i vanliga fall lever min magen om ordentligt pga av olika anledningar. I mitt fall beror det nog på att jag är lite känslig mot vissa livsmedel och framförallt vissa livsmedel i kombination med varandra. Under denna månad har magen varit väldigt lugn, den har bara funnits där utan att göra mycket väsen av sig. Det har varit skönt men också lite obehagligt på något sätt för det är inte så jag känner min mage. Och vi ett tillfälle var det mindre trevlig när den stod så still att jag blev förstoppad. Det är ju ingenting man unnar någon alls för obehagligt det var!

 

Fettminskningen: enligt resultaten av den kroppsscaningen vi gjort har majoriteten av oss som ätit LCHF förlorat mycket i visceralt fett. Visceralt fett är de fettet som sitter runt om våra organ och som är det ogynnsamma fettet. Det är alltså positivt att vi kunnat förbränna detta fettet och det ska bli väldigt intressant att läsa det sammanställda resultatet i denna studie sen.

 

Skilja aptit från hunger: jag känner att jag numera kan skilja på aptit och hunger på ett bättre sätt. För att jag nu verkligen fått känna på hunger och insett att man annars många gånger är sugen på någonting och inte alltid hungrig. Ett redskap jag ska försöka ta med mig nu framöver också, att känna efter om jag verkligen är hungrig eller bara sugen.

 

Negativt

Måendet: jag har i allmänhet inte mått så bra under denna månad. Det kanske inte bara beror på kosten utan också min inställning till kosten. Att jag tänkte att det skulle vara jobbigt och att jag skulle må dåligt och att jag då också gjort det. Men det har inte varit en angelägenhet att äta denna kost. Jag har saknat det jag i vanliga fall äter, jag har gnällt mer än vanligt, jag har känt mig trött och utmattad och haft svårt att återhämta mig efter att jag tränat, och så vill jag inte må.

 

Hungern: som sagt, hungern har varit jobbig och påfrestande men jag också med tiden blivit bättre på att hantera den. Man känner att man blir trött och seg i huvudet när hungern slår in och för att maten ska ”räcka” hela dagen har jag varit tvungen att hela tiden skjuta på måltiderna och pressa hungern. Det har varit svårt när man gått upp tidigt på morgonen och lagt sig sent på kvällen, då har det verkligen känts som att det varit för lite mat. Det här är å andra sidan kanske inget problem som uppstår när man själv väljer att äta LCHF för då får man ju äta det man vill inom ramarna för LCHF, och när man vill. Men eftersom studien ska gå att styra och genomföras likadant för alla måste kosten kontrolleras och detta har varit jobbigt.

 

Livskvaliteten: mående, hungern, tröttheten, att mat är så social och avsaknaden av framförallt frukt och grönsaker gör min livskvalitet faktiskt inte varit den samma under denna månad som den annars är. Att inte kunna välja vad men vill äta och när, att man inte kan delta i sociala sammanhang som har med mat att göra och att man känner sig mer trött och sliten inskränker på livskvaliteten. Jag har verkligen fått en bättre förståelse för de personer som av olika anledningar inte kan äta som alla andra, att det kan vara kämpigt varje dag och att det även ställs krav på omgivningen för att det ska fungera.

 

Har jag följt kosten då? Både ja och nej skulle jag vilja svara på den frågan. Det jag ätit som inte ingått i kosten är en liten kanderad nöt, hann inte ens reflektera över att jag inte fick äta den innan det var för sent. Jag smakade tre blåbär vid ett tillfälle, har tuggat tuggummi en gång och tog en väldigt liten bit av pannkakorna jag stekte här om dagen. Utöver detta har jag endast ätit av det som ingår i studien. Jag har några gånger ätit mer och någon gång har jag hoppat över vissa saker men allt detta har jag registrerat i den dagbok som vi fyllt i varje dag.

 

En utmanande, påfrestande och intressant period är över. Nu ska jag njuta av min egna mat och den stundande sommaren! Tack till er som engagerat er och följt mig under denna period. Det kommer mer i höst när jag går in i andra delen av studien. Glad sommar! :)

 

Första frukosten efter en månad med LCHF.
 

Nu är det sluttampen på dessa 28 dagar med LCHF och det enda som återstår är morgondagen och torsdagen sen gör jag mina sista tester på fredag förmiddag och efter det får jag återgå till att äta som jag brukar igen. Vilket känns så himla skönt! Mest pga att jag vill äta mer varierat, jag saknar frukt och grönsaker och möjligheten att själv kunna välja vad jag vill äta och när. Men också för att det är så mycket lättare att inte följa en strikt kost, det finns utrymme för så mycket mer då. All heder till de personer som av olika anledningar måste äta en viss kost och kämpar på varje dag!

Igår gjorde jag de första uppföljningstesterna som var handgreppsstyrka, kognitionstest och frågor om sötsug. Testledaren sa inget om resultatet eller skillnaden mot förra gången men jag kände att båda testerna gick sämre denna gång och jag svarade att jag är mer sötsugen nu än tidigare. Sötsuget har accelererat den sista tiden och jag tänkte att det skulle vara tvärtom, att det skulle vara jobbigare från början men sedan klinga av. Kanske är det för att jag vet att jag snart kan proppa i mig massa frukt och godis om jag vill som gör att jag känner ett större sug...?

Idag genomförde jag andra uppföljningstestet på Idrottslabbet. Först vägning och DEXA-scan, sen cykeltest. Vågen visade -3,9 kg totalt och resultatet på DEXA-scanen blev -2 kg i fettmassa, -1,5 kg i lean bodymass (vilket motsvarar vatten, glukogenförråd, muskler, benmassa, inre organ), -2 procentenheter i fettprocent och en minskning på 42% i visceralt fett (fettet som omger de inre organen).

Den troliga förklaringen till förlusten av lean bodymass handlar om att när man äter såhär lite kolhydrater förbränner sina glykogenförråd (kolhydratförråd) på ca 500 g. Varje gram kolhydrat binder ca 3 g vatten vilket innebär att man förlorar mycket vätska när glykogenet förbrukas. Om man äter för lite mängd protein eller svälter sig själv ökar risken för att man förbränner sin muskelmassa vid en sån här strikt kost, eftersom kroppen då använder byggstenarna i muskelmassan för att skapa glukos som man annars får från kolhydrater. I mitt fall tror jag det handlar om att jag förlorat just glykogen och vatten och inte så stor mängd faktiska muskler, men det kan man inte veta exakt.

Cykeltestet var otroligt mycket jobbigare den här gången men ändå cyklade jag bara 50 sek kortare nu än på baselinetestet. Jag insåg att jag hade kunnat tagit i mer och klarat mig längre på första testet. Visserligen kände jag mig helt slut då men det var inget jämfört med idag. När jag var klar idag så brände tårarna innanför ögonlocken och jag skakade så mycket att ena testledaren var tvungen att hålla i mig så jag kunde sitta kvar på cykeln. Haha! En ordentlig maxkörare med andra ord!

Jag har varit viktstabil i drygt en vecka nu så jag gick alltså ner nästan 4 kg under de första 20 dagarna. En mycket snabb initial viktminskning vilket flera andra studier gjorda på LCHF visar, att man går ner snabbt i början för att sedan plana ut. Någonting som absolut kan vara motiverande om man är ute efter en viktnedgång. Det blir en boost till att fortsätta. Men hur kosten fungerar på längre sikt, hur man mår och vad ens blodprover visar vet man fortfarande ganska lite om. Som jag sagt tidigare är det svårt att följa en sån här strikt kost och det kräver väldigt mycket av personen som vill försöka. För mig handlar det om att hitta en livsstil som fungerar varje dag, livet ut där man mår bra. Jag tvivlar på att det omfattar en sån här strikt kost...

Mätning av maximal syreupptagningsförmåga,
mjölksyratolerans och maxpuls.
 

Efter idag är det bara nio dagar kvar av del ett i denna LCHF-studie som jag deltar i. Det innebär att jag om nio dagar slutar äta denna stikta LCHF-kost och det känns fantastiskt skönt att snart själv får välja vad jag får äta! Nio dagar går fort, och de tidigare 19 dagarna har egentligen också gått fort samtidigt som det känns som en evighet! Idag har jag känt mig ganska pigg och glad men dagarna innan har varit kämpiga. Har varit trött och grinig och så jäkla less på det mesta. Maten smakar inte längre bra och känns bara så trist. Men som sagt, nu är det nära, snart är det över! En dag i taget och nedräkningen har börjat på allvar!

 

Tänkte att jag skulle åskådliggöra hur lite kolhydrater vi äter under denna period genom att jämföra en av våra LCHF-frukostar med den frukost jag äter i princip dagligen i vanliga fall.

 

LCHF-frukost: Lent äggsmör med salami

Frukosten innehåller två kokta ägg, 30 g smör 80% fett samt två salamiskivor 45% fett.

 

Min standardfrukost: Havregrynsgröt och kok ägg

Denna frukost innehåller en portion havregrynsgröt men 1 msk jordnötssmör, ½ äpple, 20 g russin, kanel, 1 dl lättmjölk samt ett kokt ägg.
 

Frukostarna har ganska lika energiinnehåll; LCHF-frukosten ca 453 kcal och den vanliga frukosten ca 470 kcal. Som ni ser innehåller LCHF-frukosten minimalt med kolhydrater och mer protein och fett medan min vanliga frukost har en jämnare fördelning mellan dessa tre näringsämnen. Totalt under en dag äter vi ca 25 g kolhydrater med denna strikta LCHF-kost. Det är mindre än vad jag får i mig i vanliga fall bara under min frukost (min frukost innehåller drygt 50 g kolhydrater). Min vanliga frukost är en större portion rent volymmässigt och jag håller mig mätt på den längre samtidigt som jag tycker den är så mycket godare.
Vanlig frulle vs LCHF-frulle 1 – 0!

 

Jag vill påstå att det är svårt, tidskrävande och ställer höga krav på kunskap om vad maten innehåller för att kunna minimera intaget av kolhydrater till endast 25 g/dag. Under denna testperiod äter vi stora mängder smör, olja, majonnäs och grädde för att ”kompensera” för de kolhydrater som finns i tex keson, yoghurten och broccolin vi äter. Totalt under en hel månad äter vi ca 300 g hallon, utöver det förekommer inga andra bär eller någon frukt. Vi äter inte heller så mycket grönsaker mer än broccoli till flera av målen samt en liten ruccola- och tomatssallad vid fyra tillfällen. Och givetvis finns det inte utrymme för bröd, pasta, rotsaker, ris, havre, korn, quinoa etc. Dessa livsmedel räknas oftast som rena kolhydratlivsmedel och ingår inte i en strikt LCHF-kost.

 

Jag tycker det är viktigt och relevant att individanpassa kostråden. Alla kan inte äta allt och det handlar om att hitta något som passar en själv. I det stora hela tycker jag ändå att man ska äta en allsidig kost med mat från alla livsmedelsgrupper; fett, kolhydrater och protein, men som sagt anpassat till sig själv. Att dra ner på kolhydraterna passar vissa men att äta såhär strikt lågkolhydratkost tycker jag inte känns sunt och det passar inte mig. Jag är trött och seg och behöver en större mängd kolhydrater än såhär.
Så vanlig mat vs LCHF 2 – 0!

Idag är det dag 14 av 28 med strikt LCHF-kost. Halvvägs med andra ord! :D På ett sätt har dessa två veckor gått fort samtidigt som det känns som att jag ätit denna kost hur länge som helst. Jag är fortfarande trött, blir andfådd av minst lilla ansträngning, det känns fortfarande som att jag inte återhämtar mig efter träningen, jag är illamående ibland men hungern har minskat. Nu kan jag åtminstone känna mig tillfredsställd efter att jag ätit trots att jag ganska snabbt blir hungrig igen, men hungern är inte konstant längre i alla fall. Som tidigare sagt är magen lugn och jag har tappat ca 4 kr under dessa två veckor. Av dessa kilon är 1,5 – 2 kg vätska och resten är annan kroppsmassa (fett eller muskler, svårt att veta). Om jag fortsätter ner nu under helgen ska jag kontakta sköterskan som är ansvarig för studien och se vad hon säger. En av tankarna med studien är ju att undersöka vad som händer i kroppen när man äter LCHF och är viktstabil. Så går jag ner mer får jag troligtvis äta lite mer så jag håller mig viktstabil. Återkommer med hur det blir...

 

Tänkte att jag skulle berätta lite om en del av de sociala sammanhang som jag varit i under dessa veckor och som kosten haft stor inverkan på. Förra helgen var vi ett gäng ute i en kompis sommarstuga. Vi bastade och doppade oss i havet. De andra grillade och drack öl medan jag värmde min matlåda och drack vatten. På kvällen åkte vi in till stan igen, de andra åt pizza och popcorn och jag värmde min andra matlåda för dagen och knaprade på några få valnötter. Efter det gick vi ut på Lokal. Jag drack vatten och de andra alkohol. Det var en jättetrevlig dag och det gick faktiskt bättre än vad jag trodde med maten. Men det är ändå skittrist att sitta vid samma bord och äta något annat. På ett oundvikligt sätt hamnar man lite ”utanför”. Mat är en väldigt social grej och kan man av olika anledningar inte äta som alla andra kräver det mycket mer planering och jag känner att man är omständlig och tråkig, även fast det inte ska behöva vara så. Man får hör mycket som ”men lägg av, ett undantag kan du välj göra?” ”det är ju bara lördag en gång i veckan, så det gör väl inget?” ”haha ääh skärp dig, lite sånt här och sånt där skadar ju inte”. Jag kan ju ”skylla på” att jag är med i en studie och om jag inte följer kosten strikt så drabbar det inte bara mig utan resultatet i ett helt forskningsprojekt, och det vill jag inte ha på mitt samvete :P Det gör det också mycket lättare att stå på sig och välja bort sånt vi inte får äta. Om man däremot själv väljer att äta en viss kost pga olika anledningar så kommer man möta många frestelser och man kommer ofta behöva stå på sig och säga ifrån, säkert bli ifrågasatt vid flera tillfällen. Det som underlättar för oss är också att vi får all mat vi ska äta. Mer än att steka en omelett eller koka några ägg behöver vi inte göra. Varken handla eller laga maten själva under denna månad. Vi behöver inte möta frestelserna i mataffären eller själva besluta om vad vi ska och inte ska äta. Med en strikt kost kommer man mötas av utmaningar dagligen och man måste dagligen bestämma sig för att stå emot allt som finns runtomkring. Det kan verkligen vara en utmaningen och det känns som en viktig lärdom för mig när jag i framtiden kommer arbeta med personer som måste äta en strikt kost.

 

Bilder från dagen i Tobbes stuga :)
 
Imorgon är vi några som ska äta lunch på stan. Eller de ska äta och jag ska dricka te. Haha! Man kan ju undra varför jag går med... Men det är ju för att jag gärna vill umgås med mina vänner. Hade det här inte varit en strikt reglerad studie hade jag ju också kunnat äta lunch ute men anpassat den efter den kost jag äter. Anpassa rätten genom att be personalen plocka bort eller lägga till saker. Det är en fördel med om man väljer en kost själv, men återigen en utmaning att kunna hålla sig inom ramarna för vad man bör och inte bör äta. För oss känns detta bara trist för vi får som sagt varken äta mer eller mindre än det vi blir tilldelade och man kan ju inte ta med sin matlåda eller sina ostrullar till lunchrestaurangen precis. Inte heller kunde vi hänga på stan i mer än några timmar idag, för vad skulle vi äta?! Det fick blir äggmellanmål innan bion och ostrullar med smör och salami som biosnacks... Det är livet med strikt LCHF!
 
Äggen och saltsnoppen fick följa med oss på kvällens bio :P

 

Kanske låter det som jag gnäller. Och som jag har gnällt under dessa veckor! Men med detta inlägg vill jag mer konstatera att det är tufft att äta en viss kost som inte tillhör det ”vanliga” och att man hela tiden kommer ställas inför utmaningar och val. Mycket bra att ha i åtanke för vägledning av framtida patienter med olika kostbehov.


Dryga veckan med LCHF i två betydelser. Jag har nu ätit LCHF drygt en vecka och dessa dagar har varit ganska så dryga...

 

Tröttheten. Känner mig väldigt trött under denna diet. Jag tror det är en kombination av att jag sover för få timmar pga att jag har svårt att somna för att jag vissa kvällar mått illa och haft halsbränna men också för att jag måste gå upp och kissa innan jag somnar och för att jag vaknar alldeles för tidigt och måste kissa. Delvis det och dels att jag inte känner att jag återhämtar mig när jag tränat vilket gör att jag känner mig så trött. Med tröttheten, eller med kosten, vet inte riktigt vad som är hönan eller ägget så har jag huvudvärk till och från. Jag är i vanliga fall mycket skonad från skallebank så det är en smärta jag inte riktigt kan hantera, tycker det är riktigt drygt. Tappar koncentrationen och fokus. Som sagt känns det som är återhämtningen är mycket dålig efter träningen och kroppen känns, som Camilla sa, helt skev. Vet inte hur jag ska beskriva det men det är som att jag inte känner min kropp lika bra som tidigare. Den är trött och seg. Pulser skenar vid minsta lilla ansträngning och det tar mycket längre tid att komma in i andra andningen. Lite kolhydrater vore på sin plats :P

 

Hungern. Igår var första dagen jag inte kände en ihållande konstant hunger. Igår var dag nio av 28 och fram till sen eftermiddag gick det bra. Dock började jag känna mig väldigt hungrig under eftermiddagen men kände att jag var tvungen att ”stå ut” några timmar till så att jag inte skulle bli för hungrig efter middagen igen. Jag inbillade mig innan jag började äta denna kost att jag skulle vara illamående mer eller mindre hela tiden, i alla fall i början och att jag skulle få en försämrad aptit och känna avesion till maten vi äter pga de stora mängderna fett, men det är helt tvärtom! Jag är som sagt hungrig jämt, portionerna är små och jag känner mig inte tillfredsställd när det är tomt på tallriken. Det som blir så lustigt med detta är att maten innehåller den mängd energi jag förbrukar så jag vet att jag rent energimässigt får i mig det jag ska men är fortfarande hungrig. Det innebär att om jag skulle äta massa mer riskerar att få i mig alldeles för mycket energi. Ekvationen känns helt fel när man vet att man får i sig det man ska men fortfarande är hungrig.

 

Maten. All mat vi äter är god tycker jag och jag känner inte avsmak till någonting av det vi måste äta, inte än i alla fall... Men som sagt är portionerna för små och det är också trist att man aldrig själv får välja vad man ska äta. Man får aldrig äta det man är sugen på utan bara det man ”måste”. Det är bra att få testa på hur det känns för det är många människor som lever på det sättet pga av sjukdomar och allergier. Man inser verkligen att man måste anstränga sig för att det verkligen ska gå. Jag dricker enorma mängder te just nu, bl a för att stilla hungern när den blir för stor, eller för att stilla sötsuget som kommer ibland. Jag börjar också varje morgon med att dricka te för att kunna skjuta på frukosten och äta den när jag kommer till skolan så att tiden mellan frukost och lunch inte blir så lång. Jag har också inhandlat lite saker för att ”piffa” upp maten vi äter. Jag har köpt ett nytt, jättegott te, dricker massa smaksatt vatten på flaska (inte alls bra för miljön, jag vet, och jag lovar att gottgöra för detta när jag är klar!), kryddar maten med örter, dijonsenap och sambal och överkonsumerar örtsalt på äggen och avokadon.

 

Suget. Jag trodde att jag skulle vara sugen på framförallt annan mat under denna perioden och inte så mycket på sötsaker men det är tvärtom. Jag är så sugen på smågodis, speciellt sura colanappar och colaferraribilar! Det vattnar sig verkligen i munnen nu när jag tänker på det!! Jag har börjar på en lista med saker jag vill äta när jag är klar och på den står det, förutom ovan nämnda godisar, bragokex, pannkakor, mazariner och kebabtallrik. Hahah! Hur ofta äter jag tex brago eller pannkakor? Typ aldrig! Men ändå känner jag sug efter det, knasigt alltså! Kebebtallrik är jag nog mest sugen på för att jag skulle vilja ha pommes frites. Jag har också ett stort sug efter frukt! Skulle så gärna sätta tänderna i ett saftigt och krispigt äpple eller göra en smoothie med massa frukt och bär. Så fruktsallad och smoothie står också på min lista! :)

 

Bajset. Och sist men inte minst. Jag kan ju inte prata om denna kost och allt runtomkring utan att nämna mitt bajs :P Så om du inte är så förtjust i bajsprat kan du sluta läsa nu. I vanliga fall är min avföring snarare lös än hård. Jag har känningar i magen nästan dagligen annars och har en stark gastrokoliskt reflex. Jag är har vissa typiska IBS-symtom till och från men nu när jag äter LCHF har jag väldigt lite ont i magen, vilket är det som känns positivt med denna kost. Jag är hård i magen vilken jag mycket sällan annars är, minns inte ens när jag var det sist. Och vi har pratat i klassen om att det känns som att tarmarna ”inte finns” längre. Man är inte uppblåst eller uppkörd eller trög trots att man är hård i magen, det är som ingenting där. Jätteunderligt är det. Man tycker ju att det skulle kunna vara jobbigt åt andra hållet, att man skulle känna sig jäkligt trög pga hårdheten men man känner ingenting. Det är ovanligt för mig och också en sak som gör att det inte känns som att jag känner min kropp längre. Men som sagt, detta är ändå något som är mer positivt med denna kost, att slippa magont. Något jag annars lärt mig leva med...

 

 Morgonrutin; massvis med te!
 
 Piffat maten med vatten och smaksättning.
 
Currylaxburgare med chilimajonnäs & broccoli.
 
En av de frukostar jag hittills ätit; keso med
grädde, hallon,mandel och valnötter,
ostrullar med smör och te.

Jättegod frittata med kryddig korv,
spenat, paprika och oliver.
 
Tacopaj till fredagsmiddag.
 
En annan frukost; turkisk yoghurt med valnötter och kanel,
ostrullar med smör,kokt ägg med majonnäs och dill, te.
 
Idag är det dag tre av 28 på denna LCHF-studie. 25 dagar kvar... Känns som en livstid! :P
Första dagen gick bra, kändes faktiskt som vilken annan dag som helst men igår och idag har jag varit konstant hungrig och inte känt mig tillfredsställd när jag väl ätit. Måltiderna är små och få. Jag är van att äta både fler mål men framförallt större. Jag är också van att äta när jag känner mig hungrig, både innan och efter träningen och i lagom tid för att inte vara hungrig när jag går och lägger mig. De senaste två dagarna har inte fungerat så. Vi ska äta fem mål per dag, vilket kan tyckas mycket, men som sagt äter jag i vanliga fall ofta sex gånger om dagen och större mängd mat. Allt fett i maten gör att volymen minskar rejält och även fast man får i sig den mängd energi man ska så är man hungrig. Man måste verkligen planera in när man ska äta och hur man ska disponera dagen för att inte bli för hungrig. Eller rättare sagt bestämma sig för när under dygnet det går bra att vara mer hungrig... Ska man skjuta på frukosten och vara hungrig på morgonen? Stå ut under förmiddagen och skjuta på lunchen? Hålla ut innan träningen så man kan fylla på efter? I vanliga fall planerar jag också mycket kring maten men då vet jag också att jag kan äta om jag blir hungrig. Nu kan jag inte det för nu får jag bara stoppa i det som jag blir tilldelad, varken mer eller mindre. Ett självvalt I-landsproblem... Ja visst! Men ändå en procedur som inte är lätt och som många ställs inför varje dag om de av olika anledningar måste äta en strikt kost. Man kan inte äta det man blir sugen på, när man vill, utan man måste "tvinga" sig själv att äta det man av någon anledning måste äta, och det kan vara svårt. En bra lärdom inför mitt framtida yrke! :)

Förhoppningsvis är detta en fas som går över om några dagar när kroppen anpassat sig. Kroppen känns inte som vanligt utan trött och tom och huvudet känns segt. Förutom att jag är hungrig är detta säkert symtom på att kroppen börjar bilda ketonkroppar, en form av bränsle när det inte finns tillgång på kolhydrater. Det kommer av att man ökar fettförbränningen vid brist på kolhydrater och den processen är mycket trögare i kroppen än vad förbränningen av kolhydrater är. I morse när jag tog ketonprovet visade det spår av ketoner i urinen så nu är jag alltså på väg in i så kallad ketos. Blir intressant att se hur detta fortlöper!
 
 
Bilden visar en portion lunch från kontrollkosten NNR (till vänster) och en portion från LCHF-kosten (till höger). De innehåller samma mängd energi men är väldigt olika mängdmässigt. Som sagt, inte så stora portioner under LCHF.
 
Förutom hunger och enorm trötthet har jag känt lite vemod under dagen. Eller separationsångest kanske man kan kalla det. Idag stack de sista kostvetarna som jag började plugga med här uppe ut på praktik och i början av juni ta de examen. Jossan har flyttat från Umeå, Johan också. Imorgon är det sista mötet med Samsek innan årsmötet och på tisdag har vi årsmöte med Cibus och lämnar över till nya styrelsen. Vi läser vår allra sista kurs som vi skriver tenta i och om fem veckor är vi klara (förhoppningsvis!) för sommarlov. Att folk lämnar Umeå och att saker och ting börjar ta slut känns konstigt och som sagt vemodigt. Vart tar tiden vägen? Det har hänt så mycket under åren här i Umeå, samtidigt som att det känns som det var igår jag flyttade hit, och nu är det snart slut?! Och redan slut för vissa andra! Konstigt... Men naturligt. Bara att njuta av tiden som är kvar! Och tänka att vännerna trots allt består även om man inte alltid bor på samma ställe! :)
Idag, 1a maj är det dags för mig att börja äta strikt LCHF-kost under 28 dagar... Alltså Low Carb High Fat, och när jag skriver att den är strikt så innebär det att man äter endast 5 E% (energiprocent) kolhydrater vilket motsvarar ca 25 g kolhydrater per dag. Det kanske egentligen inte säger så mycket men om man jämför det med NNR (Nordiska Näringsrekommendationer) som fungerar som kontrollkost i denna studie som jag ingår i så ska man då äta ca 260 g kolhydrater per dag. Det är en enormt stor skillnad! Sen kanske man inte äter så mycket som 260 g kolhydrater per dag i vanlig fall men jag kan säga att jag själv äter så mycket mer än 25 g. Bara för att jag var nyfiken gjorde jag en snabb kostregistrering på vad jag åt under gårdagen och då kom jag upp i ca 200 g kolhydrater, så som sagt, 25 g per dag är ytterst lite.
 
Tidigare i veckan genomföre jag alla baselinetester och i dessa ingick bl a blodprover, mätning av basalmetabolism (kroppens grundomsättning i vila), handgreppsstyrka, kognitionstest, DEXA-scaner där man kan se hur mycket fettfri kroppsmassa och bentäthet man har, samt ett maxpulstest på cykel. Jag har varit och hämtat ut maten för de första tio dagarna, lämnat ett avföringsprov och nu på morgonen vägt mig och gjort mitt första ketontest. Man ska dagligen väga sig och ta dessa ketonprover för att kunna följa utvecklingen av kosten. Ketonkroppsbildningen kommer att öka i och med att kroppen inte får i sig så mycket kolhydretar så för att hjärnan ska få bränsle bildar kroppen keton. Successivt kommer dessa prover att visa mer och mer keton i mitt urin. Att gå in i denna ketonfas, innan kroppen vant sig är troligtvis det som kommer vara jobbigast under denna kost. Man mår ofta dåligt, blir illamående, trött, hängig och får huvudvärk under de dagarna kroppen gå in i ketos. Om jag kommer reagera så det vet vi ju inte än, men högst trolig, och högst troligt kommer det inträffa om 3-4 dagar. Jag fasar faktiskt för detta och är just precis nu inte så jättesugen på att utsätta mig för detta, MEN nu har jag beslutat mig för att göra detta och då ska jag ta mig igenom det. Jag vill testa dels för mitt framtida yrke, för att få en förståelse för hur det är för andra att äta en viss kost, för att bidra till forskningen och dels för att man tilldelas all mat under totalt två månaders tid, då kan jag spara lite extra pengar inför sommarlovet! :P

Såå, dags för mig att stiga upp och äta ostmacka (ett stekt ägg med en ostskiva och 5 g smör på) samt turkisk yoghurt med valnötter. Under dagen väntar sedan moussaka, chilikasslergratäng och två mellanmål; ostrullar med smör (två skivor ost med 15 g smör på) samt en avokado med 1 msk olivolja. Fettfest!
 
Ha en bra 1a maj allesammans och trevlig helg! :)
 
Baselinetester med provtagning på KFC
 
Maxpulstest på cykel på Idrottslabbet
 
Delar av maten för de första 10 dagarna