Efter att jag blivit utskriven från sjukhuset hann vi med en middag ute i Perschiera del Garda vid Gardasjön i norra Italien och en förmiddag på stranden innan vi tog tåget till Cinque Terre. Tågresan dit var nog den drygast på resan. Det tog ca 5 timmar med två byten och två av tågen var skramliga, varma gamla pendeltåg, inte så jättebekvämt, men fram kom vi ju. Cinque Terre är en kusträcka på Italiens västkust som omfattar fem små byar. På italienska betyder det "de fem landen". Vi bodde fem minuter med tåg norr om dessa fem byar i Levanto. Vi hade sedan tidigare bestämt att vi bara skulle slappa, sola och bada i Italien och nu kunde vi äntligen göra det! Första dagen skulle vi ligga på stranden i Levanto men när vi gick runt bland de olika uthyrarna av solstolar fick vi bara svaret "it's full, it's full" trots att flera stolar var lediga. Tydligen var alla reserverade... Vi blev hänvisade till den allmänna stranden och då var det handduk direkt på sanden som gällde. Vilket inte direkt är mina favvo, man får jag ta mig fan sand överallt och det fanns inte heller mycket till skugga på den stranden. Jag kom dock på att jag sett att det legat bastmattor och parasoll i en låda på hostlet så jag gick upp och lånade dessa. Så det blev en bra och galet varm dag på stranden till sist, och visst hade vi sand överallt efteråt! :P
 
 
 

Andra dagen köpte vi båtbiljetter och åkte mellan byarna i Cinque Terre. En mysig och trevlig men också väldigt lång dag. I tio timmar var vi ute och gick bland byarna. Vi började längst söder ut med Riomaggiore och jobbade oss norr ut via Manarola där vi åt lunch och badade från klipporna, vidare till Narozza där vi efter en stund kände att det var läge att åka hem. Men då insåg vi att båten tillbaka till Levanto bara gick en gång och det var vid halv sju, så vi slog hål på de sista timmarna i Monterosso där vi fikade och satt på kajen och tävlade vem som kunde spotta bigarråkärnor längst... Camilla vann överlägset varje gång!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tredje dagen i Levanto spenderade vi på stranden under förmiddagen och lunch i byn innan vi på eftermiddagen åkte vår sista tågsträcka till Rom via La Spetzia. Kändes konstigt att det var sista dagen på vårt interrailkort och att vi närmade oss resans slut. Vi båda kände dock att det var ganska skönt att snart få komma hem, vi kände oss ganska färdiga med att resa. Trots att resan varit hur bra som helst känns det också skönt att känna sig klar och redo att åka hem.
 
 
 
Vi bytte alltså sol och bad mot ytterligare en storstad. Kom till Rom vid åttatiden på kvällen och mötte då upp Camillas mormor och moster för middag på stan. Verkligen jättetrevligt att kunna möta upp flera personer på resan som vi känner! :) Vi åt precis vid Fontana di Trevi som jag verkligen sett fram emot att se, men det var inget att se mer än en stor byggställning.. Ganska så trist att de behagar bygga om just när vi är där! :P
 
 

I onsdags traskade vi runt i stan och trodde stundvis att vi skulle smälta bort i värmen. 35 grader i en storstad är inte att rekommendera, galet hur mycket man svettas alltså! Vi började dagen med att besöka Vatikanen. Tog tunnelbanan dit och fick köa ner på perrongen pga allt folk! Har fasen aldrig varit med om så mycket folk i t-banan någon gång, nästan så man fick lite klaustrofobi pga trängseln och värmen. I Vatikanen gick vi in i Petruskyrkan. Efter det åt vi lunch och traskade till en glassbar, Giolitti som Camilla varit på när hon var i Rom första gången. Där mötte vi upp Camillas mormor och moster igen och åt supergod gelato. Dom visad oss till Pantheon som idag är bla en minnesplats för flera av landets kända konstnärer. En väl bevarad byggnad med ett öppet tak som när solen lyser in skapar ett solur. Från Pantheon gick vi till Plaza Navona och tittade på fontänen med skulpturer som representerar fyra av världens största floder. Vi kollade också innan Spanska trappan innan det var dags för en sen eftermiddagssiesta på hotellrummet. Vi köpte med oss lite ost och kex, melon och lite annat och göttades oss innan vi gick ut för att äta vår sista middag.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sista dagen i Rom, och där med sista dagen på vår resa spenderade jag vid Colosseum och Roman Forum. Camilla har redan varit där så hon gjorde annat medan jag flanerade runt bland historiska byggnader. Riktigt häftigt att tänka på hur många människor som gått längst de där kullerstensklädda gatorna innan mig, inte bara miljontals turister utan alla som bott där genom tiden. Verkligen maffigt att se både Colosseum och Forum (en gammal mötesplats för Romarna). Det är svårt att ta in hur stort det verkligen är och hur välbevarat det är trots att mycket har raserats. Jag mötte sedan upp Camilla vid Viktor Emanuel-monumentet, en gigantisk marmorbyggnad som är Roms nationalmonument. Vi gick sedan för att äta vår sista lunch, blev jättegod bruchetta och pizza. Vi satt där och filosoferade innan vi långsamt traskade genom stan en sista gång innan vi tog vårt pick och pack och flög hem till Sverige.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi kände som sagt tidigare i veckan att vi längtade hem litegrann och att vi var klara med resandet men när vi väl skulle åka hem ville ingen av oss göra det, vi kände att vi hade kunnat fortsätta lite till trots allt. Och det är också en bra känsla tycker jag, det betyder att man trivs och vill fortsätta men också att man "slutar på topp" vilket jag verkligen tycker vi gjorde. Vi har haft en fantastiskt härlig resa som jag är så glad och tacksam över att vi gjort! Trots lite motgångar med sjukdom har allt annat fungerat hur bra som helst och jag kan inte komma på en enda gång när jag och Camilla varit oense om nånting... Bästa resepolarna! ;) Vet inte hur jag ska avsluta detta mer än att jag kan säga att alla som har möjlighet borde testa att tågluffa, hur härligt och spännande som helst! Man hinner uppleva massor på väldigt kort tid utan att det behöver kosta allt för mycket pengar! Såå, TACK Camilla och alla andra som vi mött upp och stött på för en fantastisk resa! :D Ciao!
 
 

Från Budapest tog vi som sagt nattåget till München där vi spenderade en dag. En snabbvisit med andra ord. Vi var inte så jättetaggade på att åka dit efter så härliga dagar i Budapest, plus att det mest kändes som ett stopp på vägen till Zetmatt. Men det blev en trevlig dag i en mysig stad, bortsätt från att vi var så galet trötta båda två. När till och med Camilla hinner somna på spårvagnen till hostlet då är det illa... :P Vi bodde i utkanten av staden, i The Tent. Ett hostel med ett gigantiskt tält som inrymmer ca 100 sängar. Lite fruktig, lite kallt men billigt och skön stämning runtomkring. Vi spenderade dagen med öl, korv och kartoffelsalat på ett torg mitt i stan vid Viktualienmarkt, promenerade runt i gamla stan, ner till floden och vidare till Engelska parken för att titta på alla surfare där. Efter det åkte vi tillbaka till tältet för att chilla och ta det lugnt innan vi pallade oss in till stan igen för middag. Efter det däckade vi i våningssängen under tre filtar var...
 

 
 
 
 

Dagen efter tog vi en joggingrunda och körde lite tabataintervaller innan heldag på tåget till Zermatt. Och vilken tågresa det var, så fantastiskt vackert att åka tåg genom alperna! I början av resan skymtade vi alperna som en skugga vid horisonten. Vi åkte genom byar med vingårdar, äppelodlingar, alpvillor med utsikt över bergen, sjöar med kristallklart vatten. Folk badade, solade, trampade trampbåt och för första gången på resan kändes det verkligen som sommar på riktigt. Ju närmare Zermatt vi kom desto högre blev bergen och desto djupare blev dalarna. Vi åkte från München via Zürich och Visp där vi tog den slingriga bergbanan ca en timme upp till Zermatt. Efter totalt sju timmar anlände vi och Angus, en bekant till Camilla mötte upp oss på stationen. Vi bodde hos honom och hans sambo Lizzie i deras supermysiga lägenhet med utsikt över Matterhorn (bergstoppen som är avbildad på Tobleroneförpackningarna). Dom var verkligen så himla inbjudande och gulliga! Vi blev bjudna på supergod mat och bubbel när vi kom och dom välkomnade oss som om vi var familjemedlemmar.

 

Första dagen av två i Zermatt vandrade vi upp Zmutt via Edelwiess. Turen började riktigt kuperat uppför innan vi nådde Edelwiess. Sen var det mer behaglig vandring för två nybörjare som oss. Och visst att det till och från gick ordentligt uppför men var vi så upptagna med den otroligt vackra naturen och landskapet runtomkring att det inte blev så jobbigt. Det är lite svårt att med ord beskriva hur vackert det verkligen är. Man befinner sig så högt upp, på ca 2000 meters höjd och långt där nere ligger byn, runt om en sträcker sig sluttningar med skogar och fält och snöklädda bergstoppar. Den här dagen var den första riktigt varma dagen på resan så solen sken från klarblå himmel. Det var som sagt så otroligt vackert! I Zmutt åt vi vår medhavda picknick innan vi traskade nedåt mot Zermatt igen.

 
 
 
 
 

Senare på eftermiddagen började jag må dåligt och fick feberfrossa. Flera sa att det kunde bero på den höga höjden, att kroppen inte är van och jag tänkte att det kunde vara så eller kanske pga att jag bränt mig under dagen. Vi pallrade oss ut på by för att äta middag innan vi gick och la oss hyfsat tidigt i hopp om att jag kunde sova bort febern. Vaknade dagen efter och kände ingen förbättring. Vi hade planerat att åka skidor på glaciären ovanför Zermatt och jag var så besviken att jag inte mådde bra. Jag bestämde mig i alla fall för att åka ändå (även fast mammas röst malde i huvudet att jag borde lyssna på kroppen och vila... :P) Proppade i mig Ipren och Alvedon och kände mig piggare. Vi hyrde utrustning och tog kabinbanan upp. Efter nästan en timme var vi uppe på toppen av glaciären på 3883 meters höjd. Helt plötligt kändes det som att det var typ mitt i mars och inte sista juni. Strålande sol och härlig skidåkning i hyfsat folktomma backa blev det. Jag åkte så mycket jag orkade och vilade i en solstol mellan varven. Vaken jag eller Camilla hade tidigare åkt sommarskidåkning så det var en riktigt härlig upplevelse! En känsla av vårskidåkning i fantastiskt miljö, helt klart en av resans häftigaste dagar!

Så snygga....
 
 
 
 

Tillbaka i byn och "hemma" igen steg min feber och jag däckade i sängen. Så småningom skulle det visa sig att febern inte alls hade med höjden att göra utan att jag dragit på mig en inflammation i tjocktarmen. Jag fick under kvällen smärta i nedre delen av buken och det eskalerade sedan på tåget från Zermatt till Perschiera del Garda, där den dagen efter blev outhärdlig. Då bestämd jag mig för att uppsöka läkare och vi blev hänvisade till sjukhuset i den lilla staden. Camilla hängde med mig på akuten tills de efter några timmar, blodprover och ultraljud kom fram till att lägga in mig ett dygn. Jag ville inte alls ligga på sjukhus någonstans i Italien men tänkte att det var lika bra, men jag kände också att jag bara ville åka hem. Det är ju inte meningen att man ska bli sjuk på en sån här resa! Och så himla trist för Camilla som bara kunde sitta bredvid och titta på. Dagarna vid Gardsjön blev med andra ord inte alls så härliga som vi tänkt oss... På sjukhuset misstänkte de divertikulit, alltså inflammation i tarmfickor och proppade mig med antibiotika. Jag svarade bra på behandlingen och drygt ett dygn senare fick jag lämna sjukhuset. Jag var lite mörbultad men mådde ändå så mycket bättre. Med fortsatt penicillinkur mår jag nu som vanligt och dagarna efter Perschiera har varit bra! Vi befinner oss alltså i Italien nu och har bara några få dagar kvar på vår resa. Mer om vår vistelse i Italien kommer sen! :)

Trots att jag blev dålig i Zermatt hade vi det riktigt bra där! Alla borde verkligen uppleva alperna och dess vackra natur! Tack så otroligt mycket till Lizzie och Angus för deras välkomnande och gästfrihet, det gjorde dagarna i Zermatt ännu bättre! :)

Efter Wien tog vi tåget till Budapest där vi mötte upp syster Bella och kusin Linnéa. De hade bokat en lägenhet mitt i city där vi bodde i tre nätter. Det var verkligen en hit! Inte bara för lägets skull utan för att vi fick den bästa servicen på resan hittills! Paret som ägde lägenheterna var så tillmötesgående och vänliga och gav massa bra tips på vad vi kunde göra och äta! De var verkligen måna om att vi skulle få en bra vistelse! :) Såå funderar du på att åka till Budapest kan vi varmt rekommendera Katona Apartments som boende!

När vi anlände på eftermiddagen blev det kramkalas innan vi installerade oss i lägenheten och traskade längst Donau till en restaurang lite utanför själva city och åt en jättegod och väldigt billig middag med typisk ungersk mat. Vi alla var ganska trötta så kvällen blev inte så långvarig. Dagen efter spenderade vi mestadels på Buda-sidan av stan, alltså på västra sidan om Donau som rinner rakt genom staden. Vi gick upp till utsiktsplatsen och den stora statyn Citadella, vidare ner mot slottet och "borgen" Fiskarbastionen där vi åt lunch. Promenerade vidare ut på ön Margarets som är en grön oas mitt i floden. Vi chillade lite i lägenheten innan vi gick ut för kvällen. Vi åt middag på en mysig franskinspirerad restaurang och gick efter det vidare till ett uteställe/pub som heter Simpla. Ett jättehäftigt ställe som vi blivit tipsade om. Det var ruffigt och slitet och avslappnad och skön stämning med folk av alla olika typer och åldrar. Ett coolt ställe där vi spenderade resten av kvällen med öl och tequila, dans och sång och snack. Riktigt rolig kväll även om sista shotten var ganska ovärd :P Och oväntad tyckte de andra som inte förväntade sig att jag skulle beställa in sprit, inte med tanke på att jag inte hade tillräckligt med cash för att betala... Tur att syrran kunde lösa ut mig! ;)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morgonen efter tog vi det rätt lugnt och åt en lång frukost innan vi gick till terminalbadet och spat Széchenyl stadsparken. Vi hade värdet med oss denna dag så det var riktigt skönt att vara ute och bada och sola lite. Vi tog det lugnt och unnade oss varsin massage också. En skönt och avkopplande eftermiddag på ett av Budapest finare bad. Efter spat tog vi en liten shoppingrunda på stan innan vi åt en supergod moules fritesmiddag på den mycket trevliga restaurangen Gèrloczy. En väldigt bra avslut på två så himla roliga dygn i Budapest. Verkligen kul att B och L kunde komma ner och hälsa på oss och lite sorgligt att de inte kunde stannat längre och följt med vidare på resan!

 
 
 
 
 
 

Vi avslutade med gemensam frukost sista dagen på samma restaurang som kvällen innan. Sen vinkade vi av B och L som flög hemåt igen medan vi spenderade ytterligare en dag i stan innan vi tåg nattåget till München. Vi kollade in saluhallen, fördrev tid på ett fik i city innan himlen sprack upp och det blev riktigt varmt och fint. Då la vi oss i en park på Margarets och läste, sov och ofrivilligt blev publik till det lite hysteriska fontänspelet med musik som dånade lite nu och då... Vi låg där och tröttskrattade åt hur skrämda vi blev båda gångerna de drog igång och åt valet av musik... "Cecilia" med Simon and Garfunkel var nog det roligaste! :P Avslutade Budapestvistelsen med en riktigt god gyros i bröd innan det blev taikonläger i sovkupén på tåget mot München!

 
 

Säger köszönöm (tack) Budapest, hoppas vi ses snart igen! :)