Tidigare ikväll när jag klev av tåget för att promenera hem blir jag stoppad av en man som med en knagglig svenska försöker förklara för mig att han behöver något, något som tycks vara väldigt viktigt. Han upprepar gång på gång att han inte kan så bra svenska, jag frågar om han pratar engelska man han förstår inte vad jag menar och jag förstår inte honom. När han bli närgången, klappar mig på kinden, är på väg att lägga armen om mig, frågar vad jag heter och börjar gå efter mig tycker jag att det börjar kännas olustigt. Jag upprepa att jag inte förstår vad han säger, att jag inte kan hjälpa honom och försöker säga att jag måste gå och vill gå utan honom men han fortsätter bara gå efter och upprepar någonting på ett främmande språk. En yngre kille passerar oss och jag ser att han tittar på mig och undrar om allt står rätt till. Han stannar en bit bort för att se vad mannen gör och efter en stund kommer han fram och frågar om allt är okej. Jag blir glad att han agerar istället för att vara passiv. Många skulle säkert göra som honom men så många andra skulle också välja att inte agera utan bara fortsätta gå.
 
Henrik, som killen heter, förstår inte heller den uppenbart berusade mannen och ber honom att gå. Efter lite om och men går mannen iväg och Henrik gå mot sin bil. Så fort han vänder ryggen till så följer mannen efter mig igen. I detta läge känns det inte alls kul. Mannen var säkert harmlös och ville inget illa men jag tyckte det blev obehagligt när han kom så nära och vägrade att sluta följa efter mig. Jag är, eller snarare var, mycket sällan rädd när jag gick ute själv på kvällarna men efter en rad våldtäkter och våldtäktsförsök i Umeå av den så kallade "Campusmannen" (som nu mera ska sitta häktad) så är jag mycket mer observant och faktiskt rädd. Och jag hatar det! Jag blir så upprörd att man inte kan gå ute själv vilken tid på dygnet man vill utan att vara rädd! Jag är upprörd över att vissa människor anser sig ha rätt att hoppa på och antasta andra, främst tjejer, hur dom vill. Vem ger dom den rätten?! Ingen! Jag blir så less! Jag bli less att jag och många andra med mig inte kan känna sig trygga i sina egna bostadsområden! Jag svarade på en kundundersökning som min hyresvärd skickade ut i början av hösten och på påståendet "Jag känner mig trygg i mitt närområde" svarade jag "Instämmer helt". Några veckor senare hade jag velat svara "Instämmer inte alls". Som sagt kände jag mig sällan rädd men under den perioden undvek jag att gå ute själv på kvällarna, jag ringde alltid någon om det var så att jag gick själv, jag cyklade i ilfart och fick numrerna till anhöriga till min kompisar, så man kunde ringa om någonting skulle hända. Vi pratade mycket om det som hände och det var verkligen obehagligt.
 
Jag tror nästan alltid gott om folk och stannar någon mig för att prata eller fråga nått så stannar jag. Jag tänker att personen i fråga inte vill något illa, och majoriteten av alla vill ju faktiskt inte det, men efter sånna här händelser så känner jag ett större obehag när det händer sånna här saker som hände nu ikväll. Men med killar som Henrik så blir det i alla fall lättare att känna sig trygg. När den påverkade mannen fortsatte att gå efter mig kom Henrik tillbaka och bad mannen att gå och sen erbjöd han sig att följa mig hem. Eftersom jag bor en bit ifrån stationen och han hade sin bil där så tackade jag för hjälpen och sa att jag kunde ringa hem och be någon hämta mig. Henrik följde mig fram tills att brorsan plockade upp mig. Vilken vänlig själ! :) Och som sagt, mannen var säkert ofarlig. Han var påverkad och var i stort behov av någonting som vi inte kunde förstå men det kändes ändå obehagligt att han fortsatte att följa efter mig. Sen tror jag också att jag tyckte att situationen kändes värre än vad den kanske var just för att jag blivit mer reserverad sen allt som hänt i Umeå under hösten... Men allt gick bra och jag kände mig lättad när någon annan ryckte in för att hjälpa till. Heja Henrik! :) Heja alla med mod nog att rycka in i både små och stora situationer, tack vare er blir världen lite bättre (klyschigt men sant)!
Morgonpromenad, julklappsshopping, thaimassage och middag på Elverket stod på schemat igår... En mycket bra start på jullovet med andra ord!
 
Efter min morgonpromenad i solen (som jag för övrigt inte sett på hur länge som helst) begav jag mig in till stan för lite julklappsshopping. Trodde det skulle vara hysteriskt, och visst, det var verkligen mycket folk överallt men jag hittade allt jag skulle ha, slapp långa köer och blev inte irriterad en enda gång! Efter shoppingen mötte jag upp Bella, vi åt en burgare och satt och pratade om allt och ingenting innan vi mötte upp pappa och Petra för att bege oss mot en överraskning dom fixat åt hela familjen. Vi hamnade på Sabai Sabai Thaispa där vi fick varsin oljemassage för hela kroppen. Fantastiskt skönt! Mestadels i alla fall, jag är så kittlig att jag stundvis hade svårt att slappna av med det var ändå så skönt att bli av med lite knutar i rygg och nacke och mjuka upp hela kroppen. Efter behandlingen bjöds det på fantastiskt god middag på Brasserie Elverket. Jag åt hummersoppa och ost- och svampsticks till förrätt och halstrad röding med kantareller, parmesan- och vitlöksröra och ugnsrostade potatis till varmrätt. Riktigt gott, riktigt trevligt! Tack för den fina julklappen pappa och Petra!! När vi kom hem blev det även lite te och julklappspyssel. :)
 
 
 
 
 
 
 
Idag är det 21a december och vintersolstånd; årets mörkaste och där med kortaste dag, imorgon vänder vi mot ljusare tider igen! :) Förutom att regnet verkligen öser ner idag och att julkänslan inte existerar så kommer detta bli en minst lika fantastisk (mitt nya favoritord) dag som igår, för i kväll ska jag på Håkan Hellström i Uppsala!!! Bara 8 timmar och 15 minuter kvar.....!
Folk undrar om jag lever, och ja det gör jag! Eller njaae, jag snarare överlever än lever...
 
Skämt åsido, så farligt är det inte, men det är däremot fantastiskt mycket att göra nu! Den senaste veckan har gått i ett med föreläsningar, sena kvällar med grupparbeten, självständigt arbete och lite träning och socialt kring det. Om drygt två dygn är jag hemma i Sthlm och har jullov (!!). Innan dess ska det dock hinnas med massor just för att jag ska kunna ta mig ett ordentligt jullov... Att-göra-listan är lång såå vi hörs om några dagar gott folk! :) Peace!
 
Lite som jag känner mig... Bara två dagar kvar, bara två dagar!!
Idag hade vi en föreläsning med en kvinna från DRF (Dietisternas Riksförbund) om deras projekt Dietisters Samtal om Levnadsvanor. Hon påpekade vikten av att man som dietist ska vara öppen för att jobba med alla sorters levnadsvanor, såsom tobaksberoende, alkoholriskbruk och -missbruk samt fysisk aktivitet, utöver kostvanor som är vårt specialistområde. Under föreläsningen gick vi igenom vad ett riskbruk av alkohol innebär och jag blev helt ärligt förvånad över vad definitionen för detta är, och insåg att var och varannan person faktiskt har ett riskbruk av alkohol...
 
För att kunna definiera detta pratar man om hur många standardglas man kan dricka per vecka eller månad. Ett standardglas motsvarar 12 g 100% ren alkohol vilket i sig motsvarar tex 15 cl vin, 33 cl starköl eller 4 cl sprit. Man skiljer på vardagskonsumtion och frekvenskonsumtion. Vardagskonsumtion innebär att man dricker nått eller några glas per dag under en vecka och då är ett riskburk 9 standardglas för kvinnor och 14 standardglas för män. Det innebär alltså att man som man kan dricka nästan två glas per dag innan det anses som ett riskbruk. Rent spontant tycker jag att detta lät ganska mycket, men det är mycket värre för kroppen och större risk att frekvensdricka alkohol, alltså att dricka en större mängd vi ett tillfälle än att sprida ut konsumtionen på flera dagar. Lite åt gången är alltså bättre än mycket på en gång. Det låter kanske logiskt, men ändå inte tycker jag då en frekvenskonsumtion på 4 standardglas för kvinnor och 5 för män en gång i månaden räknas som ett riskbruk. Alltså att om jag som kvinna dricker två glas vin, en öl och en shot på krogen, vid ett tillfälle en gång i månaden, då har jag ett riskbruk som "handlar om den alkoholkonsumtion som, om den fortsätter, riskerar att leda till ett missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga." Tur att problemen ännu inte är allvarliga då...
 
Jag dricker sällan alkohol men dom gångerna jag gjort det den senaste tiden har det blivit mängder som motsvarar ett riskbruk, vilket känns helt knasigt bara. Och hur många människor har inte ett riskbruk när man ser till definitionen?! Det är många i min omgivning som vid flera tillfällen i månaden dricker mer än så. Och när man tänker på hur man levde när man säsongade i Sälen så hade man ju ett riskbruk hundra gånger om... Galet! Samtidigt som det på nått sätt känns otroligt att jag faktiskt skulle ha ett riskbruk av alkohol. Jag tror ju dock inte att det är någon risk för just mig men för andra kan det nog kanske vara det, för många som tror att det inte är någon fara.
 
Jag blev verkligen förvånad och förundrad över detta, det är nått att tänka på...
 
 
 
Det är ju som bekant december och julmånad så vad passar inte bättre än att ägna helgen åt julsittning och julmarknad?! :)

Igår kväll hade vi julsittning med vår institution och temat för kvällen var film. Så med andra ord var det inte så mycket jul över själva sittningen men den är i samband med julen och kallas därför julsittning. :) Det haglade tätt av kändisar på Lokal... Borat, Ronny & Ragge, Howard Wolowitz, Lilla My, Lara Croft, Pippi, Curella de vil, Bröderna Fluff, Mulan, Tingeling, Prinsessan Leia, Allan med sin Carlos och många fler var på plats. Det var en riktigt lyckad kväll med god mat, sång, spex av Medecinarspexets acapellakör, dans och massvis med skratt! Verkligen en rolig sittning! :D
 
                          
                  
 
Idag har vi traskat runt i kylan på den årliga julmarknaden på Gammlia. Väldigt mysigt, men som sagt (och som vanligt), väldigt kallt. Vi "fönstershoppade" i de flesta stånd men jag fick med mig ett gott fröknäcke och te hem. Teet heter Earl Grey Smokey och är alltså en kombination av mina två favoritsmaker på te, toppen! Jag hann äta både saffransvåffla, sjöbab (fantastiskt god strömning i pita) och en färsk munk under de knappt två timmarna vi var där också... Mums!
 
              

Efter marknaden traskade vi till campus för att gå på loppisen som kåren anordnat. Massvis med folk trängdes bland kläder och prylar och jag fyndade en kofta, en grovstickad tröja, en blus, tights, en långklänning och en lampskärm för ynka 150 kr. Har sagt det förr och säger det igen: second hand is the shit! Bra för miljön och en students plånbok! Tummen upp!
 
Efter marknad och loppis var jag på ett riktigt härligt spinningpass! Jag bara älskar 90-talslåtarna Emelie har i sina pass och trots att jag kände mig väldigt trött innan gick det hur bra som helst! Både kroppen och huvudet var pigga och trots grym mjölksyra mot slutet kändes det som att jag hade kunnat cykla hur länge som helst. Det är dessa pass som gör att jag älskar att träna! Verkligen ett bra avslut på en bra helg! Tack alla inblandade!
Hur kan det redan ha blivit december?! Tiden bara springer iväg men denna månad har varit efterlängtad! November har varit mörk och rätt dryg men lagom till december och advent kom den första snön som ligger kvar! Underbart! Idag har det snöat ännu mer så nu är det vitt på riktigt här och julstämningen är hög.
 
 
Gårdagen bjöd på många andra "första" förutom att det var första december... Första avsnittet av årets julkalender; "Barna Hedenhös uppfinner julen" och nu när man snart är 26 år passar det väl utmärkt att hängivet se alla avsnitt?! :D Jag tände första adventsljuset och åt en lång och god frukost i sängen.
 
 
Efter det spenderade jag halva dagen i köket och bakade julens första lussekatter och lussebullar med mandelmassa.
 
 
Under eftermiddagen tog jag säsongens första runda på skidor. Trots att det hittills bara är 1,6km spår öppet var det fantastiskt att äntligen få åka igen! Spåren var fina och skidorna bra vallade (heja mig!). Under den lilla turen insåg jag dock att jag överskattat min försäsongsträning en aning... Anser att jag har en bra kondition men ingen skidkondition, och jag måste köra ännu mer rygg och triceps på gymmet. Som tur är så kommer ju mycket av detta även "gratis" ju mer jag åker så det är bara att vara tålmodig och åka så mycket som det finns tid för.
 
 
Efter skidturen kom dietistfamiljen hit och firade första advent med mig. Massa julfika, julmusik och julfrågesport blev det, mysigt och gott!
 
 
Första december innebär också att det är min kära, knasiga, sjukt roliga och underbara kusin Gustavs födelsedag! Året till ära fyllde han 25 år, GRATTIS älskade du!!
 
 
Som sagt, nu är vi inne i julens månad, det är bara 16 dagar kvar innan det är dags att åka hem igen men innan dess ska det hända en hel del saker. Mycket måsten men även mycket roligt att se fram emot, mest av allt ser jag nog ändå fram emot julledigheten, snart är den här! :)
Jag började julpynta redan förra veckan innan jag åkte hem, men jag fixade till slutfinishen igår, så nu är det juligt och mysigt i mitt lilla rum. Det ser inte bara ut som jul med ljus, röda dukar, några tomtar, granris, julegris och  adventsljus utan det till och med luktar jul från nejlikaapelsinerna jag hängt i fönstret. Lite julmusik på det och man kommer verkligen i stämning! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förutom att julstämningen fyller mig med glädje så har jag i allmänhet känt mig så himla glad de senaste dagarna! Bitterheten över metodmomentet är som bortblåst och det beror helt och hållet på det jag gjort de senaste dygnen;
  • No more Vetenskaplig metod (for now)! Som sagt, det sjukt intensiva och relativt tråkiga moment som har gjort mig och resten av klassen riktgit bittra under den senaste månaden är äntligen över! Redovisning och opponering är avklarat, slutrapporten är inlämnad och tentan och logginlägg är godkända! Jiihoo!
  • Skidspåren har öppnat! Tog en morgonpromenad i solen i torsdags på min helt pluggfria och lediga dag. Gick längst sjön till skidspåren för att kolla läget och möttes av dånande snökanoner och några skidåkare som åkte i det alldeles nyss öppna 2,5km spåret. Jag var tvungen att göra ett glädjeutrop! :D Kunde inte sluta le, blev så fantastisk glad! Äntligen är det dags att åka skidor igen! Jag lovade mig själv på vägen tillbaka att spara den känslan och plocka fram den de dagar jag inte alls kommer vara lika entusiastisk över att behöva åka skidor, för jag vet att de dagarna kommer att komma... Men det tar vi då! Idag har jag vallat skidorna och imorgon blir det premiäråk för den här säsongen! :)

     
     
     
     
  • Hunger Games: Catching Fire. Var på bio i torsdags kväll tillsammans med dietisttjejerna och Josse och såg andra filmen i Hunger Games-serien. Fy satan i gatan vilken bra film det var! Kanske till och med bättre än den första filmen!(?) Så har du inte sett den, se den! :)

  • Lunchdejt med Sara och Emelie. Dom bjöd på lunch som dom själva lagat i utbildningsrestaurangen Kokvrån. Det serverades lammfärsjärpar med ugnsbakad potatis och tzatzikt. Vällagat och jättegott! Vi alla har så fullt upp att man aldrig hinner ses, trots att vi är på samma ställe varje dag, så det var trevligt att hinna sitta ner och prata med dom. :)

  • Nytt moment! Igår (fredag) började vi alltså ett nytt moment; Kost & Folkhälsa. Trots att även detta moment också kommer bli riktigt intensivt så ser jag fram emot allting! När jag tittar på schemat över alla föreläsningar blir jag så glad och förväntansfull, kommer bli hur kul och intressant som helst! Hamnade dessutom i en superbra grupp tillsammans med Sofie och Ingrid. Vi kommer behöva umgås i princip dygnet runt fram till jul för att hinna allt, men som sagt, det ser jag bara fram emot!

  • Tentafirande. Igår kväll bjöd Matilda på riktigt god laxmiddag hemma hos sig. Kvällen fortskred mot Origo efter massa mat, babbel, vin och snacks. Vi var där lite väl tidigt, bara för att vara säkra på att verkligen komma in (vi har misslyckats de två senaste gångerna och ville inte riskera att göra det även en tredje gång...) Väl där inne dansade vi järnet och skålade i fireball för att jag genomföret En Svensk Klassiker (bättre sent än aldrig). Jättetrevlig och rolig kväll!

     
  • Fullspäckad lördag. Idag har jag hunnit vara hos optikern, shoppat lite saker på stan, tittat på Vinterstudion, tvättat, städat, vallat skidor, bakat kakor, masserat Jossan, pysslat lite och förberett inför adventsfikat som jag ska ha imorgon... Fullt ös! Men ändå lugnt och skönt när man slipper tänka på plugg! :)

    Nu är det dock dags att säga tack å god natt! Såå, tack å god natt!