Dags att damma av bloggen igen tänkte jag... Från och med första maj kommer jag att delta i en koststudie och tänkte att jag skulle dela med mig av erfarenheter kring denna studie här på bloggen.
 
Studien utförs av den institution på universitetet där jag pluggar, Kostvetenskapliga institutionen, och studien undersöker vilken effekt LCHF-kost kan ha på hälsa och prestation. LCHF står för Low Carb High Fat och är en kost där man utesluter större delen av alla kolhydrater och ökar mängden fett. Syftet med studien är att undersöka hur unga (18-30 år), friska, normalviktiga kvinnor reagerar på att äta LCHF. Studien undersöker hur ämnesomsättning, blodfetter, hormoner, kroppssammansättning, bakterieflora i tarmen och prestation påverkas.
 
Studien inleds med så kallade baselinemätningar. Längd, vikt, midje- och höftmått samt blodtryck kommer att registreras. Vilometabolismen, alltså den basala förbränningen kroppen har i vila kommer att mätas samt att en rad olika blodprover kommer att tas. Tester på Idrottslabbet kommer också att genomföras. Där får man mäta sin kroppssammansättning i en så kallad DXA-scan och efter det följer ett maxpulstest på cykel. Och slutligen kommer även muskulär uthållighet att mätas med hjälp av ett handgreppstest och så kommer även ett test i kognitionsförmåga att göras.
 
Studien pågår under två fyraveckorsperioder med en wash out-period i mellan. I samband med baselinetesterna kommer man få reda på om man börjar äta LCHF-kost under fyra veckor eller om man börjar med kontrollkosten NNR. NNR innebär att man äter enligt Nordiska Näringsrekommendationer och det är denna kost som ska motsvara en "normalkost" vilket ska kontrolleras med LCHF-kosten. Det slumpas vem som startar med vilken kost så imorgon under förmiddagen när jag gör de första mätningarna kommer jag få reda på om jag ska äta enligt NNR eller LCHF mellan första och 28de maj. Efter 28de maj väntar 14 veckors wash out då man ska äta och leva normalt för att sedan gå in i den andra fyraveckorsperioden och äta den andra kosten. Efter varje period kommer samma tester som genomförs vid baseline att genomföras och resultaten kommer att jämföras.
 
Under hela studien kommer man att få all mat; frukost, lunch, middag och mellanmål tilldelat sig och det är denna mat man måste hålla sig till. Man måste äta upp alla mat enligt menyn och får inte äta eller dricka någonting annat. Det kommer framförallt bli en social utmaning då mat är en så stor del av alla mina sociala sammanhang. Under en månads tid får man se till att hitta på annat med sina vänner än att äta! :) Det ska bli spännande att se hur det går, hur man mår och hur man motstår alla frestelser.

Jag ska försöka uppdatera bloggen kontinuerligt under studietiden och dela med mig av mina erfarenheter kring att äta en strikt kost. Återkommer imorgon efter de första testerna! Stay tuned!