kommer halsont och feber så fort man slappnar av... Så himla typiskt! Igår avslutade vi äntligen (!!) den galet intensiva metodkursen vi läst under den senaste månaden. Det har känts som dygnet-runt-plugg i fyra veckor, bortsett från de fyra dagar jag var hemma i helgen. Grupparbete och många individuella inlämningsuppgifter har avlöst varandra om vartannat. Rapportinlämning i måndags, hemtenta och skriva opponentrapport i tisdags, redovisning av rapport och opponering igår, efter det revidering av rapporten, inlämning av slutrapport, grupputvärdering, individuell utvärdering och slutligen sista logginlägget. 21.00 igår var jag klar med allt, satt mig i fåtöljen och andades ut. Då smög det sig på, halsontet och frossan. Kallsvettades och frös fram till 01.30 då jag äntligen somnade. Sov fram tills nu och mår ändå bättre, har i alla fall inte feber men fortfarande halsont. Känns som sagt så himla typiskt! Så fort man slappnar av efter en intensiv period, vilket egentligen hela terminen varit så blir man sjuk. Idag är vi helt lediga utan att behöva tänka en gnutta på plugg för imorgon börjar vi ett nytt moment (så fantastiskt skönt!). I helgen ska jag också bara vara ledig och inte tänka på skolan och jag hoppas jag slipper vara sjuk så jag kan göra allt som är planerat.
 
Kände av lite halsont och trötthet i kroppen redan i helgen när jag var hemma men då fanns det verkligen inte någon tid alls att bli sjuk! Dels på grund av att jag hade massor med rolig inplanerat under helgen men också dels för dessa intensiva dagar som precis passerat.
 
Helgen hemma i Sthlm var för övrigt hur bra som helst! Hade ett jättemysigt dygn tillsammans med Sälen-tjejerna Carro, Elli, Heléne och Louise. Det var 1,5 år sedan vi sågs allihopa så det var verkligen kul att träffa dem igen! Vi åt middag på tapasrestaurangen Ramblas på söder och fortsatte kvällen hemma hos Ellis pojkvän Hampus. Dagen efter åt vi brunch på Södra Teatern och strosade lite på stan innan vi skiljdes åt. Senare på kvällen blev det middag på Salt med familjen och vänner för att fira Bella som fyllde år. De andra fortsatte till Lokal medan jag, Tant-Alex, åkte hem...
 
Förmiddagen efter blev det en till brunch, men nu med Johanna hemma hos Kajsa i hennes och Fredriks nya hus. Gott, trevligt och fint! Kul att träffa lille Tristan också! Har inte träffat dem sedan i somras och han har verkligen hunnit bli så stor, springer omkring och allting! :) Senare på eftermiddagen blev det elitseriehandboll i Vikingahallen. Sist jag var där är över 6 år sedan, så det kändes nästan lite nostalgiskt. Gymnasiet kastades över en igen! På kvällen blev det middag och Johan Falk-film hemma med pappa, Petra och Dan.
 
Sista dagen hemma åt jag indisk lunch med alls vår Hela Sverige Bakar-Fredrik. Så himla kul att träffa honom och höra om allt runt omkring programmet! Hann med en fika hos gammelmorfar också innan det var dags att åka tillbaka till Umeå igen. Han var glad men väldigt trött och hade som alltid nu mera ont lite överallt, "man lär sig leva med smärtan". Gammelgubben fyller snart 94 år och har varit frisk och pigg i princip hela sitt liv. Nu är han inte det längre och han känner sig nog ganska ensam efter att gammelmormor gick bort för ett år sedan... Jag önskar att jag kunde vara där hos honom oftare än vad som är möjligt... :/
 
Jag packade väskan knökfull med julpynt jag shoppat under helgen och hittat i lådor på vinden och tog ett kvällsflyg upp till Umeå. Bra helg och så skönt med miljöombyte! Tack alla inblandade :)
 
 
 
 
 
Hej blixten!
 
Mat hela helgen!
 
Stora lillekillen :)
 
 
Fick med mig lita annat än bara julpynt tillbaka upp...
 
Idag fyller min lillasyster och en av mina bästaste vänner, Bella, 24 år!
 
Massvis med grattis på din dag fin fina du!

Trots att vi bor för långt ifrån varandra och ses alldeles för sällan så vet jag att du alltid finns där när jag behöver dig! Du känner mig bättre än någon annan och jag är så glad att du alltid är så ärlig mot mig, trots att jag kanske inte alltid vill höra sanningen :P Du är omtänksam, roligt, knasig, så fin och världens bästa syster! Vad vore livet utan dig?!
 
Jag älskar dig!
 
 
 
 
 
 
Tillsammans kan vi gråta över god mat... Det säger väl allt?!       
 
PUSS!
Äntligen är det torsdag (!!!) vilket betyder att det är dags att åka hem till Sthlm över helgen! Jag har inte känt nått behov av att åka hem tidigare under terminen, tiden har bara sprungit iväg och jag har liksom inte prioriterat hemresa men nu när jag väl ska åka känns det så underbart skönt!! Just nu läser vi vetenskaplig metod och de senaste veckorna har sprungit iväg och varit knökfulla med grupparbete och enskilda inlämningar. Jag har svurit många gånger åt statistikprogrammet SSPS, blivit bitter på att momentet i sig känns så trist och på massa annat i största allmänhet... Det ska minst sagt bli skönt med lite miljöombyte och förhoppningsvis så kommer det kännas mycket bättre när jag kommer tillbaka upp på måndag igen! :) Momentet är dock inte över än, utan nästa vecka är det rapportinlämning, hemtenta, redovisning och opponering men jag känner mig just nu inte ett dugg stressad över detta, bara så himla lättad och glad att få åka hem. Känns nästan som att jag packar för att åka hem på jullov, men så roligt ska vi inte ha det än! Meeen det närmar sig med stormsteg, precis fyra veckor kvar idag... :D
 
Hemma ska jag äntligen få träffa Sälen-tjejerna igen, umgås med familjen och fira syrran, luncha med den nu mera Hela Sverige Bakar-Fredrik, förhoppningsvis träffa gammelmorfar och hälsa på i Kajsas nya hem :) TREVLIG HELG allihopa!
 
 
 
Det är mitten av årets mörkaste månad och jag har haft vårfeelnings hela dagen?! Det började med att när jag gick ut i morse så kändes det som vår i luften och gruset på gångvägarna kändes som det som är kvar efter vintern innan det sopas bort. Mössa, vantar och min tunna dunjacka var alldeles för varmt när jag cyklade till skolan. När jag kom in i Lindellhallen så luktade det engelska. Alltså dofterna påminde om vårterminen och därför också engelskan. Fick solen rakt i ögonen under större delen av dagen, vilket i och för sig var härligt men också sådär lite för varmt som när solen börjar värma på våren och man sitter inomhus i nått som liknar en bastu. Senare på eftermiddagen var jag på Emelies spinningpass och då körde hon sitt gamla pass från i våras och flera av låtarna förknippar jag verkligen med våren här uppe i Umeå. Såå denna söndag har kantats av dofter, situationer och låtar som jag väldigt starkt förknippar med våren som var. Underbara känslor egentligen men det känns helt fel med sånna nu när jag helst av allt vill ha kyla och snö och allt vad det innebär! Jag vill åka skidor nu, jag vill kunna ha på mig min mysiga tjocka dunjacka, jag vill julpynta, tända adventsljus, dricka glögg och se på julkalendern! Det är vad jag vill nu. Sen efter det och lite till då kan våren och vårkänslorna få komma :) Men nu passar det ju inte alls! Så ge mig snö NU tack!!
 
Värmade vårsol i november...
 
Lördag idag, och jag är bänkad i skolan för tentaplugg, igen! Satt inte jag här alldeles nyss för tentaplugg?! Med tanke på hur fort tiden går så känns det verkligen som det var igår trots att det är tre veckor sedan... Nästa vecka tar jag långhelg fredag-måndag och åker hem till Sthlm så då måste jag kompensera för det den här helgen (och resten av veckan). 110% statistikfokus fram tills dess!
 
Började morgonen med en riktigt skön löprunda runt Nydalasjön, möttes av en vacker soluppgång, kroppen kändes pigg och benen lätta. Bestämde mig efter Lidingöloppet att springa minst en gång i veckan fram tills det blir för kallt, men jag har inte sprungit på nästan fyra veckor så det kändes extra skönt att det gick så lätt! :) Bra start på helgen!
 
Dags att återgå till plugget! Ville bara uppdatera lite snabbt för att ge ett livstecken. Trevlig helg gott folk! :)
 
 
En stor del av studentlivet omfattas av tiden innan och efter tenta, och dessa två perioder är som två helt olika världar... För knappt en vecka sedan, närmare bestämt förra onsdagen hade vi muntlig tenta i Livsmedelesvetenskap & Matlagningsteknik. Veckan innan tentan kantades av plugg, plugg, plugg och åter plugg. Vi hade två praktiska examinationer, en reflektionsuppgift att skriva + plugg till tentan. Jag, Sofie och Matilda praktiskt taget bodde i skolan under flera dagar för att hinna trycka in så mycket information som möjligt. Korvstoppning på hög nivå! I vanliga fall en sak som jag är grym på (hur bra det nu är kan man ju diskutera...) men som den här gången inte alls verkade funka som jag ville... Det var som att informationen gick in på ena sidan och ut på andra. Det kändes som extremt mycket text att ta sig igenom och oändligt mycket att komma ihåg! Att försumma träning, vettig kost och tillräckligt med sömn känns ju som ett mycket dåligt recept för ett lyckat studieresultat men pga min oro att inte hinna lära mig tillräckligt valde jag bort detta framför plugget. Jag tycker dock att det finns en viss tjusning med att packa väskan med mat för en hel dag och bänka sig i skolan och bara plöja. Jag vet inte vad det är men jag trivs på nått sätt med att göra det, så det är någon sorts hatkärlek jag har till dessa tentaperioder. Och visst hade vi det rätt trevligt under helgen i skolan?! Vi beställde pizza, underhölls av Medicinarspexets genrep och snackade en hel del skit också. Ett bevis för att fokusen inte var hundraprocentig under hela tiden, men hur skulle den egentligen kunna vara det? :)
 
Fredag kväll och Matilda är fortfarande på bra humör...
 
Måndag kväll och motivationen är ett minne blott...
 
Jag var nervös och hade så svårt att sova natten mot tentan. Jag har aldrig känt mig så orolig inför en tenta som denna. Det var som att jag var helt tom i huvudet, som att jag inte lärt mig ett smack av allt plugg. Jag tror att en del av nervositeten även låg i upplägget på tentan, att den var muntligt. Visst att jag inte har några problem med att snacka men man vill ju gärna att det som kommer ut ska vara vettigt och relevant. Jag bad till högre makter att jag skulle slippa prata om kött eller bakning, men det gav ju bara omvänt resultat... Väl på plats på tentan drog jag lotten som det stod just bakning på. Jag fick lite smått panik över Eva-Britts (ena examinatorns) entusiasm, bakning är hennes skötebarn och jag ville verkligen inte göra bort mig inför henne. Innan den muntliga framställningen fick man en halvtimme på sig att förbereda sig utefter de frågeställningar man fått. Jag skrev så pennan glödde och hoppades att det jag tog upp hade nån form av relevans. Jag pratade hela tiden ut och fick därför inga följdfrågor. När jag efteråt hörde vad de andra som fått prata om bakning fick för följdfrågor blev jag lite orolig att jag inte hade klarat mig. När resultatet väl kom ut förstod jag att det fanns relevans i det mesta jag sagt för jag klarade mig! :) En enorm lättnad!! Bara att ha tentan gjord bidrog till att man kunde andas ut och slappna av. Livet innan tentan var äntligen över!
 
Livet precis efter tentan bjöd på massa trevligheter med fokus på allt annat än plugg! Vi började med att fira tentan med middag på Vezzo på onsdagskvällen, fredag bjöd på Halloweenfest med kostvetarna hemma hos Johanna. Lördagen bjöd på storslagen brunch på Rex med Gustav och Sofia och några andra och på kvällen var det dags att tagga till inför Halloweenfest nr 2, med dietisterna hemma hos Ingrid och Frida. Det var som liiite svårt att komma igång igen men i min snygga nunnedräkt och tillsammans med alls härliga utklädnader, alla roliga lekar och god mat blev det en superkul kväll. På söndagen var jag rätt så sliten och trött (inte så konstigt kanske...). Det blev en lång sovmorgon innan promenad till minneslunden och sushimiddag i stan med Matilda och Sofie. Efter det avslutade vi kvällen med att se på film. Och det roliga livet direkt efter tentan var tyvärr slut... :/ Isolerat Plugg vs Socialt Liv 0-1! Kanske ska prova en kombo inför nästa tenta?
 
Tentamiddag på Vezzo.
 
Halloweenfest nr 1.
 
Halloweenfest nr 2.
 
Minneslunden :)
 
Livet efter tenta betyder också ny kurs och i torsdags började vi med en metodkurs som kräver 110% fokus varje dag de närmaste fyra veckorna. Det är grupparbete blandat med stora individuella uppgifter och efter dessa två dagar inser jag att det kommer bli mycket bo i skolan även nu, och just nu känner jag ingen som helst tjusning i detta (trots att jag nämnde att det finns en charm i det...). Det är på gränsen att det är lite för mycket nu, det ligger på gränsen till att jag gör ingenting istället för att bli riktigt effektiv som jag i vanliga fall blir när det är mycket att göra. Sen tycker jag att momentet i sig är rätt så trist, och med min negativa inställning blir det ju inte bättre. MEN jag är ju trots allt här för att plugga så det är bara att rycka upp sig, jobba på attityden och köra järnet!!
I eftermiddags promenerade jag, Sofie och Matilda till den stora gravplatsen och minneslunden på Sandbacka för att tända några ljus för dom vi saknar och älskar men som inte längre är vid liv.
 
Ett hav av ljus bredde ut sig i minneslunden och det var sagolikt vackert, som en lite flicka sa tills sin mamma när dom kom dit för att tända ljus för hennes morfar. Det var skönt att låta tårarna rinna i tystnad, det var skönt med en stunds eftertanke men det var också så härligt och upplyftande med de små barnen som var där och pekade, skrattade och fascinerades. Så mycket liv bland all död, så mycket glädje bland all sorg.
 
Ibland tar åldern människor ifrån oss som vi älskar. Ibland är det sjukdomar. Ibland olycka. Döden tar deras fysiska kropp ifrån oss men jag vet att den mentala kroppen finns ibland oss när vi vill det, alldeles intill. På en lapp vid ett ljus stod det:
 
Heaven is a place nearby
I don´t have to say goodbye
I will always be by your side
 
 
Jag vet att ni finns vid min sida när jag behöver er och jag finns vid er när ni behöver mig :)