Utan frukt i fem dagar försmäktar jag med LCHF... Haha ja det är lite så det känns just nu. Jag har inte ätit en enda frukt på fem dagar och det är faktiskt det som varit jobbigast under dessa dagar. Jag har inte alls känt det där sockersuget som jag trodde att jag skulle göra men å andra sidan kan längtan efter frukt vara en del av ett sockersug. Men jag har inte känt det där enorma suget där man får som abstinenskänslor, vilket givetvis är skönt. Förutom längtan efter att sätta tänderna i ett krispigt gott äpple så har illamåendet vara rätt jobbigt. Mer eller mindre efter varje måltid känns det som att fettet sitter i halsgropen och illamåendet pockar på. Det gör ju att man inte är så sugen på att äta något annat... Många frågar om jag har känt något annorlunda i kroppen och det enda kroppsliga jag känner av är magen. För att vara ganska rakt på sak så är jag galet hård i magen nu. Inte så konstigt med tanke på mycket fett och lite fibrer. Vad skulle annars kunna hända med kroppen så här tidigt under en sån här fettrik och kolhydratfattig kost?
 
Man förlorar ofta mycket vätska inledningsvis och detta beror på att man minskar sitt intag av kolhydrater. Kolhydrater binder vätska och slutar man äta kolhydrater kommer kroppen släppa en del vätska. Detta är en bidragande orsak till att många kan gå ner rätt mycket i vikt efter bara några dagar med en sån här kost. Jag känner inte av detta speciellt mycket faktiskt och tror inte att jag gått ner något i vikt heller, jag har inte vägt mig men det känns inte så.
 
Efter några dagar, det är svårt att säga exakt hur länge, men när kolhydratförråden i kroppen börjar sina och man inte fyller på med tillräckligt mycket kolhydrater kommer kroppen in i så kallad ketos och bildar ketonkroppar. Ketonkroppar bildas i stor mängd vid fettförbränning utan tillgång på kolhydrater. I vanliga fall är kroppens primära energikälla glukos, alltså kolhydrater. Glukos är det bränslet som lättast kan användas av alla kroppens celler och hjärnan, nervvävnad och röda blodkroppar måste ha tillgång på glukos för att fungera optimalt. Detta beror på att glukos, i jämförelse med fett och ketonkroppar, kan bilda energi i frånvaro av syre. Detta är en förutsättningen för vissa celler som aldrig har tillgång på syre pga av dess uppbyggnad. Vid brist på kolhydrater riskerar man också att bryta ner muskelproteinet då kroppen bildar glukos från protein. Kroppen är smart och kan anpassa sig efter det den har att utgå ifrån för att överleva. Det innebär att kroppen så småningom adapterar, alltså vänjer sig vid, att använda dessa ketonkroppar som energikälla men dock är detta tillstånd att betraktas som ett ofysiologiskt tillstånd för människan. Med detta menas att det inte är fördelaktigt för många av kroppens processer att befinna sig i ketos under en längre period. Dels bidrar det till att kroppen blir sur, alltså att kroppens pH-värde sjunker och där med kan en rad olika funktioner i kroppen försämras. Kroppen har ett väl utvecklat buffertsystem, ett system som hela tiden arbetar för att upprätthålla de pH-ändringar som sker. Det är ett effektivt system och de flesta personer som är fullt friska har en mycket god kapacitet att upprätthålla kroppens fysiologiska pH oavsett kost. Det innebär alltså att man skulle kunna vara i ketos utan att det är en risk för att rubba kroppens pH-balans, om man är frisk. Men då många av kroppens funktioner belastas och inte kan utnyttjas optimalt är ketos under en längre period inte önskvärt.
 
En indikation på att man är i ketos är att urinen och utandningsluften doftar fränt av aceton. Aceton är en ketonkropp som bildas vid fettförbränning utan tillgång av kolhydrater men den kan inte utnyttjas av kroppen som energikälla och kan i för stora mängder bli giftig. Därför måste acetonet rensas ut, vilket det görs via urin och utandningsluften.
 
Det jag skrivit om nu är några av de fysiologiska effekter som sker i kroppen när man äter en fettrik och kolhydratfattig kost. Det som måste tilläggas är att det ju givetvis är individuellt hur man mår av en sån här kost. Vissa mår jättebra och vid vissa sjukdomstillstånd rekommenderas kost som denna för att lindra symtom. Det handlar alltså om att hitta det man själv mår bra av men man ska också vara medveten om att det inte finns några långtgående studier på hur man mår och hur kroppen skulle fungera av att konsumera så stora mängder fett under flera, flera år. Samma sak gäller för alla "nya" trenddieter. Det är svårt att säga hur vi kommer må om 20, 50, 70 år med en viss kost och det är en av anledningarna till att jag själv, i vanliga fall, väljer att äta en varierad kost med lagom av allt utan att helt utesluta något näringsämne. Hur du gör är upp till dig, men jag tycker det är viktigt att man kan belysa möjliga för- och nackdelar med olika koster och föra en diskussion kring detta. :)
 

Kan ju tillägga att oavsett om man äter efter LCHF eller inte bör man inte överkonsumera vissa saker på den undre bilden, inte heller på den övre bilden. Oavsett kost är det inte bra att äta för mycket socker, läsk, kakor, bullar, chips eller rött kött men man måste ju få leva också och därför utesluter inte jag detta helt i vanliga fall. Men det är skillnad på att äta det någon gång ibland och överkonsumera...
Jaa det är så man kan beskriva LCHF väldigt enkelt tycker jag... :P Low Carb High Fat innebär verkligen MYCKET fett. Det förespråkas naturligt fett, alltså inga lätt- eller lightprodukter där fetthalten har reducerats eller ersatts med annat utan fullfeta produkter såsom smör, vispgrädde, kokosfett, olivolja, rapsolja, fet ost och majonnäs. Och för att kunna hålla kolhydratinnehållet så lågt som 5-10 energiprocent (totalt under dagen får endast 5-10 procent komma från kolhydrater) måste man äta stora mängder fett för att "kompensera" även om man äter produkter med lågt kolhydratinnehåll. Det är nämligen så att vissa produkter som många ser som "rena" fettprodukter ändå innehåller en del kolhydrater. Exempel på detta är turkisk yoghurt med fetthalt 10% som innehåller 6 g/100g, alltså 6% kolhydrater. För att ändra själva energiprocenten av kolhydrater "måste" den blandas med vispgrädde. Eftersom grädde innehåller ytterst lite kolhydrater sjunker alltså delen kolhydrater i yoghurt och gräddblandningen i jämförelsen med att bara äta yoghurten. Energiprocenten av kolhydrater bli alltså ännu lägre.
 
 
Bilden visar lite av de fettrika (och proteinrika) livsmedel som jag inhandlade i söndags. Förutom det jag nämnde ovan är peso, soltorkade tomater, oliver, turkisk yoghurt, avokado, nötter, ägg, keso och sockerfri makrill bra LCHF-produkter. Flera av dessa livsmedel är saker jag äter dagligen även när jag inte äter LCHF men då ligger fokus på så kallad fettkvalitet. Man brukar prata om att god fettkvalitet är enkelomättat och fleromättat fett som finns i blanda annat nötter, olja, avokado, peso, fet fisk. Mättat fett visar i många studier att det ökar risken för olika sjukdomar vid för högt intag och fullfeta animaliska fetter innehåller mycket mättat fett (ost, smör, vispgrädde, rött kött etc.). När det gäller LCHF pratas det inte om fettkvalitet utan endast om mängden naturligt fett, oavsett om det innehåller enkelomättat, fleromättat eller mättat fett. När man äter LCHF känns det mer som att ju mer fett man äter desto bättre är det. Man ska absolut inte vara rätt för fett. Fett är livsviktigt och något vi måste få i oss men "ju mer desto bättre" går emot min syn på en väl sammansatt, varierad och hälsosam kost och det är en av anledningarna till att jag tycker det är rätt jobbigt att äta enligt LCHF.
 
Det mesta av den maten jag ätit de här dagarna har varit riktigt god, det är inte det det handlar om utan det handlar om att jag under de två dagarna som gått varit illamående efter varje måltid jag ätit pga den mycket större fettmängden än vad jag är van vid. Just nu mår jag alltså inte speciellt bra av att äta denna kost, men för att kunna säga hur jag skulle må i framtiden måste jag fortsätta äta såhär under en längre tid, för att helt ärligt kunna utvärdera detta kostupplägg. Som sagt är jag och mina studiekamrater inte ute efter en längre förändring utan vi gör detta för att få en större förståelse av vad det innebär och därför kommer vi bara äta såhär en vecka. Detta gör att det inte går att säga hur jag skulle må om jag fortsatte äta såhär men just nu känns kosten inte så uppiggande. Efter två dagar saknar jag frukt väldigt mycket och ska man följa LCHF strikt innebär det att helt utesluta frukt. Jag får nöja mig med mina få hallon jag kan äta varje dag... ;)
Då var det dags att ge sin in i "dietträsket" och fördjupa sina kunskaper i olika dieter och kosthållning. Och inte bara teoretiskt utan också praktiskt.
 
Jag och mina klasskompisar som läser till dietister kommer få frågor, eller rättare sagt får ofta frågor om hur man ska äta, vad som är bra, vad som är dåligt, om den ena dieten efter den andra funkar eller ej etc. etc. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är kost vi läser och ska anses vara experter på. Det är roligt att folk frågar och engagerar sig men problemet kommer när de vill ha absoluta svar. Det finns inga, eller i alla fall ytterst få, absolut svar när det kommer till hur man ska äta. Svaret blir i nio av tio fall: det beror på. Och det är precis vad det gör. Det beror på vilken livsstil man har, hur mycket man rör sig, vad man gör annars på dagarna, vem man är som individ, arv och mycket mer. Alla är olika och all mat passar inte alla, så "enkelt" är det. Det vore fantastiskt skönt om det fanns någonting som passade alla. Tänk så lätt det skulle vara att ge råd då. Men tänk också vad tråkigt det skulle vara, speciellt med tanke på att mitt framtidiga yrke inte ens skulle behövas då ;)
 
Det finns ju givetvis råd och rekommendationer idag. Både från staten via Livsmedelsverket men också från kostrådgivare, nutritionister, träningsexperter, forskare, läkare... Det är en djungel av råd och tips och hur ska man veta vad som passar just mig? Och dig? Det är som sagt viktigt att minnas att vi alla är olika och de råd som ges ofta ges på befolkningsnivå, man måste alltså inse att individuella skillnader finns och testa sig fram. Vad mår jag bra av att äta? För mig är det också viktigt att det finns vetenskaplig evidens bakom det som rekommenderas men det är svårt ibland för i vissa lägen måste man gå på det som är beprövat men kanske inte forskat på. För mig är också "Lagom av allt" mitt största ledmotiv (jag kan inte förstå att ordet lagom inte finns i andra språk, hur klarar resten av världen sig utan detta fantastisk ord?!). Eftersom jag rör på mig, inte har några allergier och är blandkostare så känner jag inte att det finns någon som helst anledning att utesluta något ur min kost. Det finns givetvis saker jag äter mindre av, som kroppen inte alls behöver för att leva, så som vitt vanligt socker. Men jag äter även det, fast i mindre mängd, i lagom mängd. Lika väl som jag kan äta annat "onyttigt". Jag konstaterade senast igå rkväll att jag är största "chipsbarnet". Jag älskar chips. Men jag vet också att jag inte kan äta det jämt och ständigt utan att gå upp i vikt och inte må bra, så därför äter jag även det i lagom mängd. Hur du gör är upp till dig men jag vill att alla ska vara medvetna om att vi alla är olika och därför också måste äta olika. Det handlar sällan om stora skillnader i vad vi kan äta och vad som passar oss, men skillnader finns. 
 
Skillnad finns också i vad folk tror och inte tror på, vad man äter och vad man utesluter. För att få en bättre insikt i hur det är att äta vissa dieter eller ha en viss kosthållning ska jag tillsammans med några andra dietiststudenter test olika dieter/kosthållningar. Vi kommer äta varje diet/kosthållning i en vecka och syftet är inte att gå ner i vikt utan att utforska hur det är; vilka svårigheter man stöter på, vad som går lätt, vad det kostar, hur det är att träna med en viss diet/kosthållning etc. Detta kommer förhoppningsvis hjälpa oss att argumentera för och emot vissa dieter och kosthållningar i framtiden, att svara på frågor på ett bättre sätt och att man får en egen erfarenhet i vad personer som äter en viss diet/kosthållning går igenom.
 
Under veckan som gått har vi uteslutit gluten i vår kost. Jag tycker det har gått jättebra och jag har inte stött på några större problem men då har jag heller inte varit ute och ätit, ätit färdigmat eller ätit hos någon annan. Så länge man äter hemlagad mat tycker jag det fungerar bra. Det finns mycket bra ersättningsprodukter ute i butikerna, som dock är ganska dyra men ändå förvånansvärt goda.
 
Kommande vecka är det LCHF som gäller. LCHF står för Low Carb High Fat, alltså lite kolhydrater och mycket fett. Ska jag vara ärlig så tycker jag detta ska bli rätt jobbigt för det går emot vad jag tror på när det gäller kost. Ska man följa LCHF strikt ska man inte äta mer än 5% kolhydrater. Av allt man äter under en hel dag får endast 5% komma från kolhydrater. Att jämföra med Livsmedelsverkets allmänna rekommendationer på 40-60% kolhydrater per dag kan man få en uppfattning av hur lite det är. Det innebär att man inte kan äta någon pasta, bröd, gryn eller frukt alls och bara liten mängder grönsaker och bär. För att energidelen från kolhydrater ändå inte ska bli för hög måste de feta produkterna innehålla mycket fett och därför ligger fokus på just det; naturliga råvaror med hög fetthalt (smör, vispgrädde, vissa oljor). För att tydliggöra detta tänkte jag visa på en frukost man kan äta när man äter efter LCHF:

Turkisk yoghurt fetthalt 10%
Vispgrädde 40%
Riven kokos
Kanel
Kokt ägg
 
Ingen av dessa ingredienser ses som en egentlig kolhydratkälla utan de innehåller mestadels protein och fett. Men den turkiska yoghurten innehåller så pass "mycket" kolhydrater att den måste blandas ut med vispgrädde för att gränsen på 5% kolhydrater inte ska överskridas... Det är alltså väldigt svårt att hålla kolhydraterna så låga och enligt många som förespråkar LCHF är det okej för vissa, som "inte är lika sockerkänsliga", att äta upp till 10% kolhydrater. Hur sockerkänslig man är, är svårt att veta men jag kommer fokusera på att ligga mellan 5-10% kolhydrater. Hur detta går, och lite mer information om LCHF och hur det kan påverka kroppen kommer jag skriva om under veckan som kommer. Med skräckblandad förtjusning är det nu dags att åka och inhandla massa feta råvaror, let´s do LCHF week! :)
Med flera dagars feber var jag äntligen feberfri lagom till förra helgens resa till Åre. Jag, Josse, Tobbe, Ulf, Sara och Therese drog till Åre tillsammans med IKSU och hade verkligen en riktigt bra helg! Vädret var extremt växlande med alltifrån regn och nysnö till storm och strålande sol. Vi hann med massor med åkning, fika, hamburgertallrik, korvgrillning, damernas världscupslalom, afterski, utgång, mellofinal och minttu - precis allt som en bra skidhelg ska innehålla! Riktigt kul att komma iväg och få åka lite, speciellt tillsammans med så trevliga människor, tack för det hörrni! :D

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter helgen väntade en fullspäckad vecka med tentaplugg och i fredags avslutade av Kost C - Hälsokommunikation och idag gick vi in i andra halvan av vårterminen... Vaaart tar tiden vägen?! Nu är det fysiologi som gäller hela vägen fram till sommarlovet, hektiskt men förhoppningsvis väldigt intressant! :) Fullt fokus mot våren och sommaren! :D
Fredag 28/2, fyra dagar efter Öppet Spår var det dags att inta Vasaloppsspåret igen, nu tillsammans med Team Familjen Eriksson. Tillsammans, uppdelat på fem sträckor skidade vi hem Stafettvasan på 06 h, 31 min och 55 sek! Vårt mål var att åka under 7 h men jag måste erkänna att jag tvivlade på att vi skulle kunna göra det och tippade på en tid runt 8,5 h. Men tji fick jag, det gick ju mycket fortare än så och alla gjorde verkligen bra ifrån sig på sina sträckor! :)
 
Pappa gick ut starkt på första sträckan mellan starten och Mångsbodarna. Han dundrade på upp för backen i starten och åkte riktigt bra trots att glidet svek honom med tiden. I Mångsbodarna tog jag över och fick verkligen revansch från måndagens Öppet Spår på sträckan fram till Evertsberg. Klistret frös dock så jag hade det väldigt bakhalt uppåt men kunde ta igen mycket på staksträckorna. Jag hade som måltid att åka min sträcka på 24 km under 1 h och 45 min och jag klarade det med 1 min till godo. Såhär i efterhand känns det jättebra men just då var jag ändå lite frustrerad ändå, det kändes inte som att det gick så fort utan att jag nog egentligen hade kunnat pressat mig lite till... Tar igen det nästa år! ;) Linnéa tog över i Evertsberg och körde sina 14 km till Oxberg i en jäkla fart! När vi kom dit för att möta upp henne trodde vi att vi skulle behöva vänta i minst 10 min men precis då kommer hon skidade upp för sista lilla backen innan depån. Så himla imponerande! Hon växlade till Anders som hade som plan att staka hela vägen till Hökberg med bara glid under skidorna. Han fick verkligen kämpa och gjorde det väldigt bra. Såhär i efterhand hade det nog varit klokt med lite fäste under skidorna trots allt. Sista sträckan mellan Hökberg och Mora körde Chribba och vi andra stod i målet riktigt spända och hejade som galningar. När det närmade sig 6,5 h hoppades vi att vi skulle får se honom över krönet innan målrakan men vi är trots allt supernöjda med vår tid strax över det och en placering på 425 av 1600 lag! :) BRA KÖRT familjen! Gör vi det ännu bättre nästa år?!
 
 
 
 
Efter Stafetten kom dock bakslaget. Väl tillbaka i Umeå under helgen kom febern och förkylningen. Jag kände mig helt tom på energi, som att kroppen var helt slut. Låg hemma med feber, snor och hosta i fyra dagar men det kändes snarare som fyra månader när tiden gick så långsamt när man sover dåligt och inte orkar åstadkomma nånting. Hostan hänger fortfarande kvar men idag är det dags att börja träna igen, fullt fokus mot Vätternrundan 2014!! :)