Bytt F mot Q

0kommentarer

Galet att det redan är fredag, vart tog den här veckan vägen?! Att det redan är fem dagar sedan vi bytte F i LCHF till Q och LCHQ?! Avslutade den kämpiga och väldigt feta LCHF-veckan med en rejäl LCHF-brunch innan vi i måndags påbörjade nästa diet, som alltså är LCHQ; Low Carb High Quality. Det som ryms under Quality är ganska mycket, där ibland god fett- och kolhydratkvalitet, god och vällagad mat, nått glas vin och motion. Det är en icke kaloribegränsad lågkolhydratkost av hög kvalitet där fett med god kvalitet har en given plats och där mängden protein är högre än vad många normalt är vana vid. Enligt LCHQ-gurun Fredrik Paulún är detta inte bara en diet utan en livsstil som "gör din kropp snyggare och friskare - utan den tuffa vånda som många dieter kräver". Vidare skriver han i sin bok "LCHQ - Lågkolhydratkost av högsta kvalitet" att "LCHF är alltså tänkt som ett sätt att leva som håller livet ut".
 
LCHQ-triangeln
 
 
Vad skiljer då LCHF mot LCHQ? Jo, framförallt är det den omtalade fettkvaliteten. När man talar om god fettkvalitet talar man oftast om enkelomättat och fleromättat fett. Detta fett är i många (!) studier bevisat bättre för hälsan och minskar risken för en rad olika sjukdomar kopplade till kosten, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancer. Detta goda fettet finner man mer eller mindre i alla livsmedel som innehåller fett men störst mängd är det i vegetabiliska fetter som olja, nötter, frön och avokado men också i ägg och fet fisk. Det mättade fettet är det som anses ha sämre kvalitet och detta fett återfinns i större mängd i animaliska fetter såsom smör, grädde, fet ost och rött kött. Man får dock inte glömma att alla mättade fetter inte är likvärdiga. Vissa, med en viss kemisk struktur, har liknande effekter som fleromättat och enkelomättat fett. Dessa finns bland annat i kokosfett.
 
Mängden av de olika näringsämnena fett, kolhydrater och protein skiljer sig också åt mellan de olika kosterna. Enligt LCHF ligger allt fokus på att hålla nere kolhydraterna till 5-10% och äta så mycket fett som möjligt (vilken man måste för att ens ha en chans att hålla kolhydraterna så låga). I LCHQ bör kolhydraterna ligga runt 20% men tränar man mycket kan man äta upp emot 30%. Gällande protein så bör det ligga mellan 30-40% vilket är det dubbla om man jämför med de allmänna rekommendationerna från livsmedelsverket. Det är också detta som har varit svårt att komma upp i under den här veckan. Trots att jag har ätit ganska mycket mjölkprodukter, lax, ägg, torsk och kyckling så ligger jag strax under 30% i snitt under de dagar som gått. Man skulle behöva äta större mängd protein under huvudmålen eller bara tonfisk eller kyckling till mellanmål för att komma upp i dessa mängder. Protein mättar väldigt väl vilket gör det svårare att få i sig så stora mängder när man också äter annat. Det är också lite grejen med dieten, att de större mängderna protein mättar vilket gör att man äter mindre. Däremot vet jag inte om det är av värde för mig att äta så stora mängder protein för att jag inte kan tillgodogöra mig detta och lagra in det som just protein i musklerna. Men eftersom jag är fullt frisk (vad jag vet) ska det heller inte vara så stor risk att äta dessa mängder. Man brukar prata om att njuren belastas, och det gör den, men som sagt, är man fullt frisk har kroppen kapacitet att ta hand om den större mängden protein.
 
Jag saknar fortfarande frukt och gröten på morgonen vilket det inte riktigt finns utrymme för i denna kost heller. Man kan äta lite frukt och jag har ätit ett äpple om dagen. Sällan har ett äpple smakat så gott som i måndags! ;) Annars tycker jag egentligen inte att det är speciellt svårt att hålla kolhydraterna mellan 20-30%. Ersätter man pastan med tex quinoa, hoppar över gröt och bröd och begränsar fruktmängden kan man sänka kolhydratintaget ganska mycket. Som sagt är fettkvaliteten i fokus och inte egentligen mängden. Jag har alltså ätit mer magra majeriprodukter, olja, nötter, avokado och fet fisk den här veckan i jämförelsen med förra men låtit fettet ta upp resten av utrymmet när jag kommit upp i (nästan) rätt mängder kolhydrater och fett.
 
Jag anser att denna kosthållning är mycket mer vettig än LCHF. Jag gillar att fokus ligger på kvalitet och maten som rekommenderas liknar mycket det jag äter i vanliga fall förutom att jag då äter mer kolhydrater och mindre protein och fett. Jag förstår tanken bakom att detta kan ses som en livsstil och inte en diet för jag tror att detta är ett sätt man i stort sätt skulle kunna äta på under resten av sitt liv. Och det gillar jag när det gäller kost. Jag anser att det handlar om att hitta ett sätt att äta som håller livet ut. Extrema dieter är svåra att hålla sig till under en längre tid och risken är då att man faller tillbaka i sin gamla (o)vanor. Som ni säkert märker är jag mycket mer positiv till denna kosthållning än förra veckans LCHF-kost och det är just för att den känns lite mer "lagom av allt", vilket jag gillar. :) Det är ändå lite halvknepigt att få ihop vettiga måltider med denna fördelningen men det är ju ingen omöjlighet. Jag tycker dock inte att man ska vara rädd för att äta mer kolhydrater men med kvalitet i fokus tycker jag denna kosthållning känns vettig och hållbar.
 
 
En av veckans godaste mål:
Aubergine fylld med kycklingköttfärs, lök, vitlök, curry och paprika
Toppad med mager ost och gratinerad i ugnen
Sallad med vinägrett.
Mums!

Kommentera

Publiceras ej